Medaillon met portret van sultan Mehmet II keert terug naar land

De stad Istanbul heeft op een veiling in Londen, het Verenigd Koninkrijk, voor 38.000 pond een medaillon gekocht met portretten van de Ottomaanse sultan Mehmet II, bekend als Mehmet de Veroveraar.

De voorzijde van de munt met een diameter van 11 centimeter, die in Napels in Italië is gegoten, bevat de inscriptie “Sultan Muhammad, de Byzantijnse keizer, een afstammeling van Osman” samen met het portret van Sultan Mehmet, dat vermoedelijk is geschilderd toen hij nog leefde.

Op de achterkant, waar de sultan op een paard te zien is, staat “Mohammed, keizer van Azië en Griekenland, ruiterportret op een veldtocht”.

“Dit kostbare medaillon met de inscriptie ‘Byzantijnse keizer Mohammed’, waarvan er slechts vier exemplaren in de wereld bestaan, keert terug naar zijn thuis,” verklaarde burgemeester Ekrem İmamoğlu bij de aankondiging van de aankoop bij veilinghuis Christie’s in Londen.

De Venetiaanse kunstenaar Constanzo da Ferrara, die het medaillon in 1481 in Napels maakte, kwam naar Istanbul nadat sultan Mehmet een portretschilder uit Italië had uitgenodigd.

In 1453 veroverde sultan Mehmet II Istanbul, dat de hoofdstad was van het Byzantijnse Rijk, in die tijd bekend als het Oost-Romeinse Rijk en van waaruit de Byzantijnen meer dan 1000 jaar lang hun rijk bestuurden.

De verovering veranderde de stad, ooit het centrum van het Byzantijnse rijk, in de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.

Naast zijn politieke prestaties was sultan Mehmet II zeer geïnteresseerd in de artistieke en culturele ontwikkelingen in de wereld, vooral in de kunst van de Renaissance.

Bron: Sabah