Een oorlogsscène uit "Kuruluş Osman" ("De Ottomaan").

Een verhitte discussie over het vroegere Ottomaanse Rijk loopt uit op een schietpartij in een woning in Tilburg op 12 januari 2020.

Een 35-jarige man loopt twee schotwonden op in een been en een snijwond in zijn kin. Een poging tot zware mishandeling, aldus de officier van justitie tijdens de strafzaak bij de rechtbank in Breda.

Hij eist tegen de 33-jarige verdachte uit Tilburg achttien maanden gevangenisstraf. Tot ergernis van de aanklager is de man niet komen opdagen. Terwijl hij eerder uitstel van zijn zaak had gevraagd omdat hij zijn verhaal zo graag wilde doen.

Het incident vond plaats in de woning van de verdachte aan de Gregoriusstraat in Tilburg-West. Opmerkelijk is dat hij op die de vroege ochtend zelf de politie belde: “Er is net een beetje geschoten in mijn eigen huis. Ik heb vier schoten gehoord en het wapen op mij gericht gezien.”

Bijna op hetzelfde moment meldt het slachtoffer zich bij het ziekenhuis met zijn verwondingen.

Gezellige avond

De twee mannen van Turkse origine waren schoolvrienden van elkaar. De bedoeling was een gezellige avond met elkaar doorbrengen. Ze gaan stevig aan de whisky. Er zou ook coke zijn gebruikt. Er ontstaat een heftige woordenwisseling over politiek, religie en het eens zo machtige Ottomaanse rijk.

Vanaf dat moment staan de verklaringen van het slachtoffer en de verdachte lijnrecht tegenover elkaar. Het slachtoffer zegt dat de verdachte naar de slaapkamer ging, daar een pistool pakte en twee keer op hem schoot. Daarna kreeg hij ook nog een klap met het wapen tegen zijn hoofd.

Agressief

Volgens de verdachte had juist zijn bezoeker een pistool op zak. Hij zou agressief zijn geworden omdat hij meer coke wilde. “Ik trok het wapen uit zijn handen en toen kwam automatisch de loop in zijn richting. In die worsteling ging het pistool af.”

De verdachte gooide naar eigen zeggen het vuurwapen – een omgebouwd gaspistool – van driehoog naar beneden nadat het slachtoffer was vertrokken.

Forensisch onderzoek leverde vier kogelinslagen in de woning op. Eén in de slaapkamer en drie in de woonkamer. Er werden drie hulzen gevonden.

Volgens de officier van justitie staat vast dat de verdachte de schutter was. De aanklager baseert zich op het technisch onderzoek van de schotbanen en vindt de verklaring van het slachtoffer consistent. Bovendien stuurde de verdachte naderhand zijn jeugdvriend een chatbericht: “Ik had dit niet moeten doen. Ik heb jou niet geraakt.”

Advocaat Caspar Jansen noemt juist de verklaring van het slachtoffer ‘een kletsverhaal’. Hij wijst er op dat op de handen van beide mannen schotdeeltjes zaten. Dat zou aansluiten bij het scenario van een worsteling. Uitspraak op 23 november.

Bron: Nederlandse media