Mihail Meyer en İlber Ortaylı

Mihail Meyer, een van de meest prominente wereldwijd bekende Turkologen die zijn academische carrière had gevormd op het gebied van het Ottomaanse Rijk en het moderne Turkije, is op 86-jarige leeftijd overleden.

“Meyer heeft de wereld van de Turkologie en zijn Turkse volk achter zich gelaten,” zei de prominente Turkse historicus İlber Ortaylı op 21 april.

Hij noemde Meyer “Mijn intieme vriend,” zei Ortaylı: “Meyer is opgevoed door beroemde Russische Turkologen. Als de discipline van Turkologie vandaag de dag stevig staat, dan is dat omdat Meyer daar een grote bijdrage aan heeft geleverd.”

Afgestudeerd in 1960 aan de Staatsuniversiteit van Moskou, leidde Meyer vele jaren het Instituut voor Oosterse Talen van de universiteit en het Oriëntalisme Instituut van de Russische Wetenschappelijke Academie. Meyer had vele artikelen over Turkije geschreven en had het land sinds 1980 verschillende keren bezocht.

“We organiseerden in de zomer cursussen over Turkologie voor jonge academici in Ayvalık [in de noordwestelijke provincie Balıkesir],” voegde Ortaylı eraan toe.

Bron: Hürriyet