Ekrem İmamoğlu

Een officier van justitie in Istanbul heeft tot vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, voor het beledigen van leden van de Hoge Verkiezingsraad (YSK) na de annulering van de resultaten voor de lokale verkiezingen van maart 2019.

Tijdens een proces in afwezigheid van İmamoğlu herinnerde de openbare aanklager eraan dat eind 2019 een onderzoek naar de Istanbulse burgemeester was gestart na een officiële strafklacht van de YSK.

Volgens het juridisch advies van de aanklager vormden de verklaringen die İmamoğlu op 4 november 2019 tegen het YSK-lid heeft afgelegd, een belediging van smaad jegens overheidsdienaren.

Hij vroeg daarom om İmamoğlu te straffen met een gevangenisstraf van minimaal een jaar en drie maanden en maximaal vier jaar en een maand.

In de tenlastelegging wordt benadrukt dat 11 personen, waaronder de voormalige voorzitter van de YSK, Sadi Güven, het slachtoffer waren van de beledigingen van İmamoğlu. Zij herinnert eraan dat de YSK de resultaten van de lokale verkiezingen op 6 mei 2019 nietig heeft verklaard en deze vervolgens op 4 november 2019 heeft vernieuwd.

İmamoğlu richtte zijn beledigingen tegen YSK-leden na de resultaten van de hernieuwde peilingen op 4 nov, aldus de aanklacht.

Bron: Sabah