Syrische migranten zullen Noord-Syrië niet mogen bezoeken tijdens de komende Ramadan Bayram (Eid al-Fitr) vakantie, zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu vrijdag.

In een televisie-interview ging Soylu in op recente discussies over de vraag of Syrische migranten en vluchtelingen in Turkije hun land mogen bezoeken tijdens de komende Ramadan Bayram feestdagen.

De migranten hebben tijdens de feestdagen kortstondig hun families en verwanten bezocht in gebieden die bevrijd zijn van terroristen en zijn daarna teruggekeerd naar Turkije.

Maar dit jaar is er een debat ontstaan nu Turkije te maken heeft met een toestroom van migranten uit meer conflictgebieden, waaronder Afghanistan, Oekraïne en andere landen, naast de economische problemen van de samenleving, waardoor sommige delen de last op de schouders van de migranten schuiven.

“Vanaf vorige week hebben we tegen onze gouverneurs gezegd dat er geen vakantieverlof zal zijn. Momenteel is er geen vakantieverlof. Ze kunnen naar de veilige zone gaan en daar blijven. Degenen die willen gaan en terugkeren voor de vakantie zullen niet worden toegestaan,” zei Soylu.

Soylu zei eerder deze week dat zo’n 500.000 Syriërs naar hun huizen zijn teruggekeerd nadat de gebieden waren bevrijd door het Turkse leger.

Turkije heeft ook de illegale binnenkomst van 2,5 miljoen illegale migranten verhinderd en 330.000 illegale migranten gerepatrieerd in overeenstemming met internationale overeenkomsten en regels. Hij voegde eraan toe dat in de afgelopen vijf jaar ongeveer 700.000 illegale migranten vanuit Turkije naar Europese landen zijn gegaan.

Wat de beperkingen op Ramadan Bayram-bezoeken betreft, zei Soylu dat Turkije het prerogatief heeft om deze te beperken.

“Het is niet mogelijk om naar onveilige gebieden te gaan. We hebben ook een beperking op het gaan naar veilige gebieden voor deze vakantie en de volgende vakantie,” zei hij en voegde eraan toe dat Syrische vluchtelingen zullen terugkeren wanneer de voorwaarden zijn vastgesteld en de inspanningen voor dit doel worden voortgezet.

Bron: Sabah