De Turkse justitie heeft het gemunt op op een een vrouwenrechtengroep die strijdt tegen vrouwenmoord.

Het platform ‘Wij zullen femicide stoppen’ houdt onder meer cijfers bij van het aantal vrouwen dat veelal door een (ex-)partner om het leven wordt gebracht.

In maart stierven in Turkije 24 vrouwen door femicide. Meer dan de helft van de moorden vond plaats in de thuissituatie.

De vrouwen werden gedood met vuurwapens, ‘scherpe objecten’ of door verdrinking. Bij nog eens 19 vrouwen was sprake van een ‘verdachte doodsoorzaak’.

De organisatie publiceert iedere maand ‘femicide-rapporten’. Daarnaast voert de organisatie geregeld actie op straat om aandacht te vragen voor het groeiende probleem van geweld tegen vrouwen.

De Turkse openbaar aanklager is een zaak begonnen die het voortbestaan van de organisatie op losse schroeven zet.

Het landelijke platform met afdelingen in tientallen steden, wordt beschuldigd van ‘immoreel gedrag’, het strijden tegen ‘familiestructuren’ en het ‘organiseren van demonstraties’.

Het OM eist een verbod op de hele organisatie. De eerste zitting is op 1 juni in de rechtbank in Istanbul.

Aanval op alle vrouwen

“Dit is een aanval op alle vrouwen in Turkije”, zegt woordvoerder Melek Onder van de vrouwenrechtenorganisatie.

Die kreeg grote bekendheid door het organiseren van protesten toen Turkije zich vorig jaar terugtrok uit de Istanbul Conventie, een internationaal verdrag dat overheden dwingt om geweld tegen vrouwen bij de wortel aan te pakken.

“De Istanbul Conventie verlaten was een grote misstap en wij blijven de regering hierop wijzen. Ze zien ons als bedreiging omdat we kritisch zijn.”

De Turkse regering is van mening dat het verdrag in strijd is met traditionele familiewaarden.

Bron: Nederlandse media