Trabzon in Turkije pakt verdwaalde kogels aan na dood van jongen

Wapens zijn een onlosmakelijk deel van het leven in het Zwarte-Zeegebied van Turkije, misschien wel meer dan op enige andere plaats in het land.

In dit centrum van vuurwapenproductie worden geweren door de plaatselijke bevolking net zo gewaardeerd als feestelijke schoten.

Eén stad wil dit beeld nu veranderen, of althans tijdelijk een einde maken aan de traditie om bij een huwelijk of een andere blijde gebeurtenis in de lucht te schieten.

Trabzon is nog maar enkele weken verwijderd van een zeer waarschijnlijke overwinning in de prestigieuze Turkse Süper Lig voor zijn Trabzonspor-team.

Verwacht wordt dat dit een belangrijke gebeurtenis wordt voor de stad van ongeveer 816.000 inwoners. Feestelijke schoten zullen, zoals gewoonlijk, deel uitmaken van de gebeurtenissen, zowel in drukke straten als in afgelegen hooglanden ver van het centrum van Trabzon. In deze omgeving komt de campagne van een familie in de stad langzaam op gang.

Emir Yuşa Atıcı

De vijftienjarige Emir Yuşa Atıcı, een inwoner van Istanbul, was op bezoek bij zijn grootvader in de stad toen een verdwaalde kogel hem op 11 augustus vorig jaar het leven kostte.

Onderzoekers konden niet achterhalen wie het schot had afgevuurd dat de jongen trof terwijl hij in een hazelnootboomgaard liep.

Er wordt echter aangenomen dat een “vermoeide kogel” hem het leven heeft gekost, een naam die wordt gegeven aan vrij vallende kogels die snelheid en energie hebben verloren terwijl ze op de grond vallen nadat ze in de lucht zijn afgevuurd en die soms voorwerpen of mensen in de buurt kunnen raken.

De familie van Atıcı is een campagne begonnen om een einde te maken aan de praktijk van feestelijke schoten en dankzij de steun van het gouvernement en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) is de campagne nu zichtbaarder.

Posters met borden met de tekst “Schiet niet op geluk” sieren tegenwoordig de aanplakborden in Trabzon.

“We zullen er alles aan doen om een einde te maken aan de feestelijke schoten,” zei Mustafa Atıcı, de vader van de jongen. “We streven ernaar dat deze campagne zich over het hele land verspreidt,” vertelde hij woensdag aan Demirören News Agency (DHA).

Trabzonspor heeft ook herhaaldelijk zijn fans opgeroepen om te stoppen met het schieten in de lucht, terwijl de lokale bevolking hoopt dat de praktijk dit jaar zal stoppen.

“Trabzonspor is waarschijnlijk het enige team in Turkije waarvan de kampioenstitel in heel Turkije zal worden gemarkeerd. Het zal een groot verlies zijn als iemand sterft of gewond raakt (door geweervuur). Ik roep de mensen van Trabzon op om het te vieren met muziek en dans, niet met geweren,” zegt Bahaettin Kabahasanoğlu, een Trabzonspor fan en inwoner van de stad.

Zwerfkogels zijn verantwoordelijk voor een aantal dodelijke slachtoffers per jaar, hoewel de exacte officiële cijfers niet beschikbaar zijn.

Uit de laatste cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2019 blijkt dat tussen 2016 en 2019 ten minste 69 mensen werden gedood in 3.076 gevallen van “willekeurige schietpartijen,” hoewel het niet duidelijk is of dit ook dodelijke slachtoffers omvat onder mensen die in het kruisvuur terechtkwamen tijdens schietpartijen tussen twee of meer mensen.

Bron: Sabah