Mobiele Eenheid grijpt in bij PKK-demonstratie Malieveld Den Haag

De Nederlandse politie heeft bij een demonstratie op het Malieveld in Den Haag twaalf PKK-betogers aangehouden.

Ze keerden zich tegen agenten die hen tegenhielden toen ze naar de Turkse ambassade wilden rennen.

De ambassade is vlak bij het Malieveld. Volgens de politie ging het om enkele tientallen demonstranten die van plan waren ernaartoe te trekken. Agenten hielden hen tegen en stuurden hen terug naar het Malieveld.

Daar werd het vervolgens onrustig. Een aantal PKK-demonstranten probeerde politiepaarden te slaan met vlaggenstokken. Agenten kwamen daarop in actie en hielden twaalf betogers aan.

Meerdere mensen liepen verwondingen op aan hoofd, arm of been. Twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht, zegt de politie. Ook is zeker één persoon ter plekke geholpen door ambulancepersoneel.

PKK-betogers

De betogers gingen de straat op omdat zij willen dat men onderzoek gaat doen naar het ‘mogelijke gebruik van chemische wapens’ door het Turkse leger.

De organisatoren van het protest zeggen dat Turkije chemische wapens inzet, zonder bewijs.

Die beschuldiging werd vorige maand ook geuit door PKK-terroristen. Turkije heeft de beschuldigingen van de hand gewezen.

Ambassade

Toen enkele demonstranten naar de ambassade van Turkije bij de Koninginnegracht wilden lopen greep de politie in. Daarbij zijn enkele demonstranten gewond geraakt aan hun hoofd, armen of benen. Zij werden onderzocht in een ambulance. Twee personen zijn daarna overgebracht naar een ziekenhuis.

Bron: Nederlandse media