De Turkse president Erdogan en Amerikaans president Donald Trump

Het Pentagon, dat van de Amerikaanse regering jaarlijks een budget van $740,5 miljard (679.7 miljard euro) krijgt, zal ook dit jaar steun blijven geven aan de YPG/PKK in Syrië. Maar het bedrag wordt met een derde teruggeschroefd in vergelijking met vorig jaar en er komt meer geld vrij voor kernwapens en voor onderzoek en ontwikkeling.

In het nieuwe voorstel van het kabinet-Trump wordt de financiering voor de door de YPG/PKK gedomineerde SDF teruggebracht van $300 miljoen naar $200 miljoen in 2020. De SDF is een koepelorganisatie met als voornaamste partner de YPG, de Syrische vleugel van de terroristische PKK.

In de voorgestelde begroting wordt de financiering van andere buitenlandse militaire operaties, waaronder Afghanistan en Irak, volledig stopgezet.

Foto: Een patrouille van Amerikaanse militaire voertuigen. Op de achtergrond wapperen de gele vlaggen van de SDF, gedomineerd door de terroristische YPG, en de groene vlaggen van de YPJ, een onderdeel daarvan. Foto is genomen in de stad Tal Tamr, in de Noordoost-Syrische provincie Hasakah, vlakbij de Turkse grens (8 februari 2020).

De Amerikaanse steun voor de YPG, onder de dekmantel van de SDF, is Ankara al lang een doorn in het oog. Turkije beschouwt de YPG als de Syrische tak van de terroristische PKK. Die laatste voert al meer dan 30 jaar een brutale terreurstrijd tegen de Turkse staat.

Washington ziet de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten) als een “betrouwbare partner” in de strijd tegen Daesh/IS. Het blijft wapens en ander militair materieel leveren, ondanks hevige tegenstand van Turkije.

Het is de eerste keer in 70 jaar dat zo’n groot bedrag wordt voorzien voor onderzoek en ontwikkeling in de begroting van het Pentagon, zegt een topambtenaar van het ministerie van Defensie. Het leger wil investeren in nieuwe technieken om een tegengewicht te bieden voor de groeiende macht van China en Rusland.

Ook de modernisering van het kernwapenarsenaal staat hoog op het prioriteitenlijstje. Daarvoor is 18%, of $29 miljoen, meer uitgetrokken dan vorig jaar, volgens een andere topambtenaar van Defensie. Het volledige moderniseringsproces van het Amerikaanse kernwapenarsenaal zal meer dan een biljoen dollar kosten, over een periode van 30 jaar. Dat heeft het Begrotingsagentschap van het Congres berekend.

Bron: Sabah

S.V.R.