Twee Britse burgers werden aangeklaagd wegens het voeren van een propaganda campagne op hun sociale media accounts voor de Democratische Unie Partij (PYD), tijdens hun verblijf in Turkije. Dat zeiden de Turkse autoriteiten op vrijdag 8 september.

De PYD kan beschouwd worden als de Syrische partner van de terroristische PKK-organisatie. Turkije beschouwt de PYD en zijn gewapende vleugel, de Volksbeschermingseenheden (YPG) als terreurdreigingen, en houdt vol dat deze organisaties een zijtak zijn van de PKK, die officieel erkend is als een terroristische organisatie door de V.S., de E.U. en Turkije. Maar de E.U. en de V.S. beschouwen de PYD-YPG niet als een terroristische organisatie.

De aanklacht

De schriftelijke inbeschuldigingstelling, uitgevaardigd door de openbare aanklager van Aydın, voor een zekere Joseph R. en zijn vrouw, Mira A., eist een gevangenisstraf van meerdere jaren voor het lid zijn van en het voeren van propaganda voor een terroristische organisatie.

Het koppel werd opgepakt op 27 juni tijdens een operatie in het Didim district. De 7-pagina lange inbeschuldigingstelling werd aangenomen door Aydin’s derde strafgerecht.

Getraind in het gebruik van een AK-47

Joseph R. gaf reeds toe aanwezig te zijn geweest aan het front van de PYD in de Sarin en Ain al Arab regio’s van Syrië, waar hij naar meerdere locaties werd gedirigeerd door verschillende van de PYD-leden die hij voordien al meerder malen ontmoet had.

Joseph R. gaf eveneens toe getraind te zijn geweest in het gebruik van een AK-47 en andere machinegeweren. De openbare aanklager eist een straf van 5 tot 10 jaar voor Joseph R., en een straf van 3 tot 5 jaar voor Mira A.

Hurriyet