Veertien salafistische organisaties hebben gezamenlijk een verklaring gepubliceerd ter ondersteuning van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) voor de aanstaande verkiezingen van 24 juni. Dit deden ze ondanks hun afkeuring van de democratie, aldus de linkse krant BirGün.

Erdoğan moet volgens de verklaring worden herkozen “om niet opnieuw de vijandschap tegen onze religie, het verraad aan ons land en tirannie tegen ons volk te moeten doorstaan. Om niet zo te worden als Afghanistan, Irak, Syrië, Libië, Jemen en Egypte. Om onze overwinningen in de afgelopen 16 jaar niet te verkwisten.”

“Als soennieten in de salafistische stroming, laten we het publiek weten dat we de president en zijn huidige regering steunen. We zijn van mening dat ze geschikter zijn dan hun tegenstanders op basis van wat ze tot nu toe hebben gedaan.”

Ebu Said Yarpuzlu, een van de ondertekenaars van de verklaring, voegde eraan toe dat de groepen die hebben ondertekend, nooit de democratie goedgekeurd hebben en nog steeds de sharia-wetgeving willen.

B.L.J.