Het besluit van China om aankopen van Amerikaanse landbouwproducten te stoppen biedt mogelijkheden voor Turkse boeren om producten naar China te exporteren.

In een laatste stap in de escalerende handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld kondigde China maandag aan dat het de aankoop van landbouwproducten uit de VS opschortte en met hogere tarieven dreigde op Amerikaanse landbouwproducten, een situatie die zakenlieden nu zien als een kans voor Turkse boeren om hun landbouwproducten aan China te verkopen.

Het besluit kwam nadat de Amerikaanse president Donald Trump vorige week de belofte deed om de tarieven op de Chinese importen op te voeren, door 10% op te leggen op ongeveer 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Volgens Beijing schendt dat de overeenkomst afgesproken tussen president Xi Jinping en Trump tijdens de G20-top in Osaka, Japan eind juni. China zei dat het tarieven op nieuw aangekochte Amerikaanse landbouwproducten “niet zou uitsluiten”.

De meerderheid van de landbouwproducten die China koopt van de VS worden ook geproduceerd in Turkije, zei Murat Kolbaşı, voorzitter van de Foreign Economic Relations Board (DEİK).

Kolbaşı wees echter op het gebrek aan bilaterale overeenkomsten tussen Turkije en China voor de handel in landbouwproducten.

“We moeten snel bilaterale overeenkomsten over deze producten sluiten en daar vervolgens landbouwproducten uitvoeren”, benadrukte hij. “Onlangs hebben we dit gedaan bij gedroogde noten zoals pinda’s en vervolgens in kersen. We zijn ook in gesprek over andere producten zoals granaatappelen en citrusvruchten. We hebben vanmorgen met onze ambassadeur gesproken en onze commerciële attachés werken eraan. We zijn snel op zoek naar uitbreiding van deze bilaterale overeenkomsten.”

Hij benadrukte het belang van productgerichte overeenkomsten. “Om bijvoorbeeld een sinaasappel uit Turkije te kopen moet deze in quarantaine worden gehouden en moet de sinaasappel voldoen aan de Chinese procedures en over quarantainedocumenten beschikken,” voegde Kolbaşı eraan toe. “Met bilaterale overeenkomsten moeten de nodige documenten om sinaasappelen aan China te verkopen worden ingevuld en China moet deze documenten te aanvaarden. We hebben nu dergelijke tekortkomingen. We kunnen gaan samenzitten en deze problemen oplossen”

China een belangrijke koper

De voorzitter van de Turks-Chinese Business Council zei – in het kader van deze overeenkomsten – dat documenten moeten worden voorgelegd die aangeven dat er geen ziekten en residuen in de door Turkije geproduceerde landbouwproducten voorkomen en dat deze producten aan de Chinese normen voldoen. China is een belangrijke afnemer met een bevolking van 1,4 miljard mensen.

Hij benadrukte dat deze spanningen tussen de Verenigde Staten en China een kans voor Turkije zouden kunnen zijn en zei dat alle verse groenten, fruit en granen die in Turkije worden verbouwd, met name citrusvruchten, potentieel hebben.

“Wij evalueren China vanuit een langetermijnperspectief”

Fahrettin Poyraz, algemeen directeur van de Turkse landbouwkredietcoöperaties, zei daarentegen dat er fluctuaties zijn in de internationale betrekkingen, maar ze bekijken de gebeurtenissen op de lange termijn voor de instellingen in Turkije.

“We zijn al lang bezig met de Chinese markt. We moeten onafhankelijk van deze processen aan dit project denken”, aldus Poyraz. “We werken zonder de mogelijkheden uit het oog te verliezen in lijn met onze capaciteit en mogelijkheden. De handel met China is een kwestie die vanuit een langetermijnperspectief moet worden geëvalueerd. We zullen ons best blijven doen om te profiteren van de kansen die ons te wachten staan.”

Vorig jaar, kocht Turkije 18.4 miljard euro waarde aan goederen van China, terwijl zijn uitvoer naar het land slechts 2.5 miljard euro bedroeg. In de eerste zes maanden van het lopende jaar bedroeg de Turkse export naar China ongeveer 1,1 miljard euro, terwijl de import 7,6 miljard euro bedroeg, volgens gegevens van het Turkse Instituut voor de Statistiek (TurkStat). Het afgelopen jaar heeft Turkije echter meer inspanningen geleverd om zijn export naar de Chinese markt te vergroten.

Poyraz merkte op dat de vraag naar fruit, vooral kersen, uit China groot is. “Door de verre afstand moet de koelketen goed gevormd zijn. Wij richten ons op dit punt. Er is daar een markt voor gedroogde noten. We hebben lopende studies over dit onderwerp en die lopen positief,” zei hij, waarbij hij benadrukte dat ze overwegen om een delegatie uit China in Turkije te ontvangen. “Afhankelijk van de ontwikkelingen daar is China ons belangrijkste agendapunt”, zei hij.

Sabah

T.A.