Het Amerikaanse Centrale Commando (CENTCOM) heeft de verslagen ontkend waaruit zou moeten blijken dat ze de Incirlikbasis in de Zuid-Turkse provincie Adana en de Al Udeidbasis in Qatar zouden gaan verlaten.

“Vals en niet waarheidsgetrouw”

“De VS verlaat de Incirlik luchtbasis in Turkije niet, noch Al Udeid AB in Qatar. Deze verslagen zijn vals en niet waarheidsgetrouw,” aldus CENTCOM op hun officiële Twitterpagina. Ook het Amerikaanse Centrale Commando van de Air Forces (AFCENT) tweette dat de verslagen “niet geloofwaardig” zijn.

“De verslagen die beweren dat de VS de basissen in Incirlik en Al Udeid zou verlaten zijn niet geloofwaardig. Deze verslagen voedden wantrouwen en verdeeldheid onder de regionale partners op een moment dat we samen moeten werken om de gedeelde veiligheidsbezorgdheden aan te pakken,” aldus AFCENT.

Basissen blijven belangrijk

Het Pentagon zei eerder al dat de diplomatieke onrust tussen de VS en Turkije de Amerikaanse operaties of het personeel in Turkije niet beïnvloed.

“De Turkse Air Force basis in Incirlik vervult nog steeds een belangrijke rol in het ondersteunen van het werk van de NATO en de coalitie. De counteroperaties van de coalitie tegen ISIS vanuit Incirlik en andere Turkse faciliteiten werden nauwkeurig gecoördineerd en hebben de volledige steun van onze Turkse partners,” aldus woordvoerder Col. Rob Manning vorig jaar.

YPG is “betrouwbare bondgenoot”

Turkije en de VS hebben gepoogd enkele problemen op te lossen. Het ging voornamelijk over de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië, een groep waarmee de VS samenwerkt en in hun ogen een “betrouwbare bondgenoot” in de strijd tegen IS.

Ankara beschouwt de YPG als een terreurorganisatie omwille van haar link met terreurorganisatie PKK.

Hurriyet