Als er een vaccin komt tegen het coronavirus, moet dat voor de gehele mensheid beschikbaar gesteld worden. Dat zei de Turkse president maandag in een videoconferentie met andere wereldleiders.

Bedoeling van de conferentie was om €7,5 miljard steun in te zamelen voor de ontwikkeling van een vaccin en behandeling.

“Een COVID-19-vaccin moet aan de gehele mensheid ter beschikking gesteld worden,” zei Recep Tayyip Erdoğan in een videoboodschap. Die boodschap was bedoeld voor de online Top voor een Globaal Antwoord op het Coronavirus, die georganiseerd werd door de EU.

“Het is cruciaal dat het vaccin, dat nog moet geproduceerd worden, voor iedereen ter wereld toegankelijk moet zijn. We moeten van het principe zijn dat we niemand in de steek laten en dat moeten we goed bewaken.”

Verder sprak Erdogan zijn deelneming uit voor alle slachtoffers van de pandemie en wenste alle zieken een spoedig herstel.

Over de financiële bijdrage die Turkije wil leveren, zei hij: “We zullen tegen 23 mei bekendmaken welk bedrag we op tafel kunnen leggen.”

Hij benadrukte ook dat de pandemie méér is dan een gezondheidscrisis. Het is een unieke test voor de wereld met politieke, economische en sociale dimensies.

Verschillend geloof, zelfde lotsbestemming

“De pandemie heeft ons eraan herinnerd dat we allemaal hetzelfde lot delen, waar ook ter wereld,” aldus de president.

Tot hiertoe heeft Turkije aan 57 landen medisch materiaal geleverd.

Erdogan benadrukte dat Turkije nog steeds een “betrouwbare partner” is als het gaat om medisch materiaal dat cruciaal is in de strijd tegen het coronavirus, gaande van mondmaskers tot beademingsapparatuur.

“We delen ook onze ervaring in de strijd tegen het coronavirus met andere landen.” Naast de nationale initiatieven steunt het land ook transnationale projecten voor de ontwikkeling van diagnoses, behandelingen en vaccins.

Bron: AA

S.V.R.