Foto: Cirali Strand

Reiscolumnisten van de Britse krant The Guardian nomineerden Patara en Çıralı in de lijst van properste stranden van Europa. Naast deze wereldberoemde stranden in de Zuidelijke provincie Antalya, staan nog 3 andere Turkse stranden in de lijst.

Steeds meer landen versoepelen hun coronamaatregelen en overwegen om toerisme opnieuw toe te laten in een poging toch een deel van de economie te redden. Ook beginnen mensen reisplannen te maken. Om bij die plannen te helpen, publiceerde The Guardian een lijst met de 30 properste Europese stranden.

Patara is 12 km lang en ligt in het district Kaş, bij het historische stadje van dezelfde naam. Çıralı ligt in het district Kemer. Het stadje Patara is het uithangbord voor het Turkse toerismejaar 2020. Dat het nabijgelegen strand nu 1 van de properste van Europa blijkt, verheugt de toeristische dienst van de provincie. Het is goede reclame voor Antalya, en voor de hele regio.

theguardian.com

Patara is 1 van de prachtigste stranden in het gebied, met het fijne zand, het helderblauwe, en  ondiepe water. Mutku Ulutaş, gouverneur van het district Kaş, vindt dat de regio nog veel ongerepte natuur heeft, wat te zien is op het strand en in de zee. Ook heeft de regio volgens hem een rijke geschiedenis.

“Ik ben blij dat deze schoonheid nu in Europa erkend wordt. Omdat wij hier wonen, realiseren we ons niet altijd meer hoe mooi het hier is. Daarom is het fijn dat buitenstaanders dit wel zien. We doen er alles aan het even mooi te houden als nu en om gasten van over de hele wereld te ontvangen in Kaş en op het strand.

www.theguardian.com

Het andere strand, Çıralı staat bekend als een plek waar onechte karetschildpadden (Caretta Caretta) hun eieren leggen. Bovendien is het strand omgeven door sinaasappelboomgaarden. Ook ligt er een natuurlijke vuurbron genaamd Yanartaş (brandende steen) of ook (eeuwig vuur). Ook hier zijn ze klaar voor een nieuw toeristisch seizoen.

“Çıralı is 1 van de mooiste plekjes in het gebied”, aldus Necati Topaloğlu, gouverneur van Kemer. “De mooie natuur, de rust en de vrede strekken zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen aan. Bij zonsopgang kunnen bezoekers zien hoe de kleine karetschildpadjes het ruime sop kiezen. Kemer is klaar voor het nieuwe toeristische seizoen.”

De andere Turkse stranden in de lijst van The Guardian zijn Çanakkale’s Aquarium in het district Bozcaada, İztuzu Beach in het district Ortaca Dalyan in Muğla en Kabak Cove in de wijk Uzunyurt in het district Fethiye, ook in Muğla.

K.L.

(Bron: Hürriyet)