Antalya, Kemer

De algemene Turkse meteorologische dienst heeft gewaarschuwd dat vanaf 15 mei een hittegolf het land treft. Die zou aanhouden tot dinsdag. In de regio’s Marmara, Oostelijke Middellandse Zee, Egeïsche Zee, Westelijke Zwarte Zee en Centraal-Anatolië (sommige delen), wordt verwacht dat de temperaturen 9 tot 13 graden boven het langjarige gemiddelde zullen uitkomen.

Dat zal ook in de grootste stad van het land gebeuren. Het zou zelfs kunnen dat er voor mei enkele warmterecords sneuvelen. De gouverneur van de provincie Istanboel riep de inwoners op om tijdens de komende hittegolf de nodige voorzorgen te nemen.

In İzmir kan het 39 tot 40°C worden en in Gaziantep wordt het 36 tot 37°C. In Ankara, waar het in deze periode gemiddeld 22°C is, kan de temperatuur dit weekend oplopen tot 35°C.

Experts waarschuwen dat een hittegolf voor gezondheidsproblemen kan zorgen, vooral voor 65-plussers en voor mensen met een chronische aandoening. Voor deze mensen werd het uitgaansverbod vanwege de coronacrisis onlangs versoepeld, maar professor Levent Yamanel van de Raad van Wetenschappers, die opmerkt dat zij vooral buiten komen op momenten dat de temperaturen op een dag het hoogste zijn, wijst erop dat zij zeker de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen deze extreme weersomstandigheden.

Zijn collega Akın Kaya liet weten dat het incorrect is om aan te nemen dat het hete zonnige weer gunstig is in de strijd tegen COVID-19. “Als je buiten komt moet je de regels van sociale afstand blijven respecteren en zeker een mondmasker dragen.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)E