De burgemeester van de stad Istanbul, Ekrem İmamoğlu

Op 14 mei bracht een onderzoeksbureau de resultaten van een grootschalige tevredenheidspeiling uit. In die peiling werd onderzoek gedaan naar de populariteit van de burgers van de grote Turkse steden.

Daaruit bleek dat Fatma Şahin, AKP-burgemeester van Gaziantep, het meeste vertrouwen geniet van de bevolking. Ekrem Imamoğlu, CHP-burgemeester van Istanboel, stond zelfs niet in de top 10.

Het was het onderzoeksbureau ORC dat de peiling van 1 tot 10 mei uitvoerde. Aan de peiling namen 9.800 mensen uit 30 provincies deel. Şahin genoot het vertrouwen van 62,7% van de respondenten.

De top 3 wordt vervolledigd door CHP-burgemeester Yılmaz Büyükerşen van Eskişehir en MHP-burgemeester Cengiz Ergün van Manisa. Op de 5de plaats staat Mansur Yavaş, CHP-burgemeester van Ankara.

De lokale verkiezingen van 31 maart 2019, en vooral die in Istanboel, waren bijzondere politieke evenementen. Miljoenen Turken over het hele land brachten hun stem uit voor burgemeesters, gemeenteraadsleden, muhtars (dorpshoofden) en leden van raden van ouderen.

De opkomst was 83,88%, 6% meer dan bij de verkiezingen van 30 maart 2014. In 15 grote steden en 24 andere provincies won de AKP, terwijl bij de vorige verkiezingen de AKP won in 18 grote steden en 30 andere provincies.

De MHP bleek de grootste partij in 1 grote stad en 11 andere provincies, terwijl dat in 2014 3 grote steden en  5 andere provincies waren. Voor de CHP waren dat 10 grote steden en 10 andere provincies in 2019, en 6 grote steden en 8 provincies in 2014.

In Istanboel werden de verkiezingen van 31 maart geannuleerd na een klacht van de AKP bij de hoge raad voor verkiezingen (YSK). De AKP meende dat er fouten en tegenstellingen zaten in de juridische procedure.

Imamoğlu had die verkiezingen met 48,8% van de stemmen gewonnen. Toch moesten de inwoners van Istanboel in juli 2019 opnieuw naar de stembus. Toen haalde Imamoğlu het met 54,03% van de stemmen. Zijn tegenstander, Binali Yıldırım van de Volksalliantie, haalde 45,09% van de stemmen.

K.L.

(Bron: Sabah)