Istanbul Cevahir Mall (winkelcentrum)

In Istanboel hebben de autoriteiten strengere maatregelen aangekondigd in shoppingscentra, vooral voor het gebruik van air conditioning en voor het verloop van het verkeer in een shoppingscentrum.

Als onderdeel van de exitstrategie mochten shoppingscentra op 11 mei weer opengaan, maar men zag onmiddellijk dat mensen daar massaal naartoe gingen. Daarom zat vicegouverneur Cemalettin Özdemir een raad voor om enkele hygiënische maatregelen te bespreken.

Om contact tussen shoppers die toekomen en weggaan te vermijden, moet iedereen een shoppingscentrum via 1 ingang binnen komen of verlaten. Om frisse lucht binnen te laten, zal het centrale ventilatiesysteem gebruikt worden, en geen air conditioning. Het centrale ventilatiesysteem gebruikt geen lucht die al aanwezig is.

Restaurants moeten vooral inzetten op afhaalmaaltijden. Klanten moeten minstens een meter afstand houden als ze hun bestelling ophalen. Liften mogen alleen gebruikt worden door mensen die dat echt nodig hebben. In een winkel mag maar een bepaald aantal klanten tegelijkertijd geholpen worden. Het district zal er op toe zien dat alle maatregelen worden opgevolgd.

Een commissie van 5 personen, waaronder een gezondheidsexpert en een technicus, zullen elk shoppingscentrum 1 keer per week bezoeken. Overtreders krijgen een boete, en als ze dan opnieuw een overtreding begaan, kan er een juridische procedure opgestart worden. Individuen krijgen een boete van 3.100 lira (ongeveer 415 Euro) en voor bedrijven wordt de boete berekend op basis van hun inkomsten.

De maatregelen van Istanboel worden in heel het land ingevoerd. Dat zegt Hüseyin Altaş, voorzitter van een vereniging van investeerders in shoppingscentra. Hij vindt de boetes voor bedrijven wel zwaar. “Iedereen haat de maatregelen.” Hij vindt ook niet dat mensen moeten klagen dat er geen air conditioning zal zijn. “Mensen moeten niet te lang in een shoppingscentrum blijven. Ze moeten hun inkopen doen en daarna vertrekken.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verspreidde een circulaire nota waarin stond dat op 15 mei alle shoppingscentra, kapsalons, open marktplaatsen, stadsbussen en taxi’s gecontroleerd zullen worden om na te gaan of iedereen zich aan de maatregelen houdt. De provinciegouverneurs van 81 provincies hebben daarvoor inspectieteams opgesteld.

K.L.

(Bron: Hürriyet)