Oludeniz, Fetihye, , Turkije

Komende dagen zorgt de rechtstreekste aanvoer van zeer warme Afrikaanse luchtmassa’s voor de eerste hittegolf in Zuidoost Europa.

In Griekenland en Turkije kunnen de temperaturen stijgen tot 35-40°C in de schaduw. “Het is zeer vroeg op het jaar dat het zo warm kan worden in deze landen en hangt rechtstreeks samen met het koele weer over West-Europa”, aldus Lander Van Tricht van weerdienst NoodweerBenelux.

De straalstroom wordt door de meeste meteorologen gezien als de motor van het weer in Europa. Momenteel meandert deze heel sterk waardoor de lucht in West-Europa rechtstreeks vanaf het noorden komt terwijl de aangevoerde lucht in Zuidoost Europa vanaf het zuiden komt. “Dat zorgt momenteel voor zeer grote temperatuurcontrasten binnen Europa”, volgens Van Tricht. In Scandinavië liggen de temperaturen bijvoorbeeld 10 graden onder het langjarig gemiddelde en valt er sneeuw.

Een sterke zuidenwind voert komende dagen Afrikaanse lucht aan naar Zuid-Oost Europa. Deze lucht is erg warm en kan bovendien amper afkoelen. Met veel zon erbij kunnen de temperaturen, in de schaduw, stijgen tot 35-40°C “Dit zorgt voor de eerste hittegolf van 2020”, zo meldt NoodweerBenelux.

Intussen worden in het zuiden van Italië recordtemperaturen gemeten. In de Siciliaanse hoofdstad Palermo wordt nu 38 graden gemeten.

De sterke Afrikaanse wind, ook wel Sirocco genoemd, bevat ook veel Saharastof dat zal uitstromen over Zuidoost Europa.