Foto: de Turkse kustwacht redde 24 migranten, uit Afghanistan, Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali, in een rubberboot. Ze kregen eten en kleding.

Vorige week donderdag heeft de Turkse kustwacht 77 migranten en vluchtelingen gered, die drie dagen eerder door de Griekse kustwacht in een bootje de Egeïsche Zee waren opgestuurd. De migranten werden achtergelaten om te sterven op zee.

De migranten waren met hun bootje vertrokken vanuit het district Ayvacık in de provincie Çanakkale. Ze wilden zonder toestemming het Griekse eiland Lesbos proberen te bereiken, zegt de Turkse kustwacht.

De 24 opvarenden kwamen uit Afghanistan, Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali. De Griekse kustwacht merkte hun rubberbootje op, maar stuurde hen terug naar Turkse territoriale wateren.

De Turkse kustwacht heeft hen uiteindelijk gered en voedsel en kleding gegeven.

Maandag was er een ander incident. Toen kreeg de Turkse kustwacht informatie dat er twee boten met vluchtelingen in de problemen waren gekomen voor de kust van de provincie İzmir. De 53 opvarenden werden gered en aan de provinciale migratiedienst overgedragen. Onder hen waren 17 kinderen.

De voorbije twee maanden redde de Turkse kustwacht 170 asielzoekers op de Egeïsche zee. Ze waren allemaal door de Griekse kustwacht teruggestuurd naar Turkse territoriale wateren.

Griekenland en Turkije zijn belangrijke transitlanden voor asielzoekers, vluchtelingen en migranten die in Europa een nieuw leven willen opbouwen. Ze zijn vooral op de vlucht voor oorlog en vervolging.

Ankara vangt al meer dan 3,5 miljoen Syrische migranten op, meer dan welk land ook ter wereld, en kan naar eigen zeggen geen nieuwe migratiestroom meer aan.

Griekenland treedt hard op tegen al wie zonder toestemming het land probeert binnen te komen. Er werden minstens drie migranten gedood door de Griekse politie aan de landsgrens met Turkije. Vele anderen kregen klappen of werden met traangas teruggedreven.

Vorige maand nog beschuldigde Turkije Griekenland ervan dat het probeerde boten te doen zinken, het vuur opende op de opvarenden en de mensen probeerde te raken met lange stokken.

Bron: Sabah

S.V.R.