De demonstraties georganiseerd door NAV-DEM, een associatie in Duitsland die erom gekend staat nauwe banden te onderhouden met leden van de PKK-terroristen, werden afgelopen week afgeschaft en verboden door de Duitse politie.

Het Keulse politiedepartement kondigde aan dat het gaat om twee geplande NAV-DEM protesten. Reden voor het verbieden van de protestacties is de vrees voor criminele activiteiten en crimineel gedrag tijdens de protestacties. Zo vreest men er onder andere voor dat de leden van NAV-DEM wel eens gebruik zouden kunnen maken van verboden PKK-symbolen en posters van de leider van de PKK, Abdullah Öcalan.

PKK-sympathisanten wilden protesteren tegen Operatie Olijftak, een militaire operatie gericht op de noordwestelijke stad Afrin, Syrië, uitgevoerd en gestart door Turkije. De protestacties zouden plaatsvinden in Keulen en Leverkusen.

Niet het eerste verbod

Een andere protestactie gepland op zaterdag, eveneens georganiseerd door het NAV-DEM werd eveneens afgeschaft en verboden.

https://www.dejongeturken.com/duitse-politie-treedt-zwaar-op-tegen-pkk-terreuraanhangers-in-keulen/

Een demonstratie gehouden op 27 januari dit jaar werd eveneens illegaal verklaard door de Duitse politie en nadien ontbonden. De politie reageerde hiermee op het feit dat verschillende NAV-DEM demonstranten rondliepen met posters met daarop PKK-symboliek. Een gelijkaardige protestactie werd eveneens onderbroken in november in Düsseldorf toen het tot schermutselingen kwam tussen de politie van Düsseldorf en de PKK-sympathisanten.

Terroristische organisatie

De PKK wordt zowel in Turkije als door de Europese Unie als door de Verenigde Staten erkent als een terroristische organisatie.

PKK-sympathisanten genoten echter voor lange tijd van een relatieve vrijheid in Duitsland als het gaat om het houden van protestacties, het rekruteren van militanten en het inzamelen van fondsen. Gevolg is een uitzonderlijk grote groep (in vergelijking met de rest van Europa) PKK-sympathisanten woonachtig in Duitsland.

Turkije lanceerde operatie Olijftak op 20 januari met als doel het bevrijden van de noordwestelijke stad Afrin, in Syrië, van de terroristen van de PYD/PKK en Daesh.

Sabah