Alaattin Çakıcı

De Turkse maffiabaas Alaattin Çakıcı heeft zijn persoonlijke steun verleend aan de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Nationalistische Beweging (MHP) bij de presidents- en parlementsverkiezingen van 2023.

Als de Volksalliantie van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan de verkiezingen zou winnen, zou het inkomen per hoofd van de bevolking in Turkije 18.000 dollar bedragen, aldus Çakıcı in een open brief die vrijdag op zijn Twitter-account werd gepubliceerd.

Het Turkse inkomen per hoofd van de bevolking bedroeg 9.042 dollar in 2019, en 8.934 dollar voor het tweede kwartaal van 2020, geleidelijk dalend van meer dan 12K dollar in 2013.

In zijn brief gaf Çakıcı ook anoniem commentaar op de publieke uitspraken van de veroordeelde maffiabaas Sedat Peker die vorige week in Turkije de krantenkoppen haalden.

In videoboodschappen op zijn YouTube-account uitte Peker een reeks beschuldigingen over de betrekkingen tussen de staat en de maffia.

Çakıcı, die in april vorig jaar uit de gevangenis werd vrijgelaten als onderdeel van een amnestiewet die door Erdoğan werd ondertekend om de gevangenisbevolking tijdens COVID-19 te verminderen, was een sleutelfiguur in het zogenaamde Susurluk-schandaal van het midden van de jaren negentig, dat het vermeende gebruik van maffiabendes door staatsambtenaren, waaronder toppolitici, voor het plegen van misdaden aan het licht bracht.

Çakıcı werd in de jaren tachtig bekend als misdaadbaas en werd in 1995 aangeklaagd voor het organiseren van een huurmoord op zijn vrouw. Later vluchtte hij naar het buitenland.

De maffia in Turkije is van oudsher verbonden met het Turkse ultranationalisme. Eind jaren zeventig vocht zij aan zij met de extreem-rechtse “grijze wolven” in straatgevechten tegen linkse en communistische activisten. De daaropvolgende politieke instabiliteit eindigde in een militaire staatsgreep in 1980.

De vermeende rol van de maffia in de politiek is opnieuw onderwerp van publiek debat geworden nadat Erdoğan in februari 2018 een politieke alliantie vormde met de rechtse Nationalistische Bewegingspartij (MHP), die bekendstaat om haar vermeende historische banden met criminele onderwereldfiguren. Maffiabazen als Çakıcı en Peker zijn zichtbaarder geworden in het openbare leven.

Çakıcı is al lang een rivaal van Peker.

Peker werd in 2007 veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het opzetten en leiden van een criminele organisatie, roof, valsheid in geschrifte en twee gevallen van valse gevangenneming en vluchtte in januari 2020 onder mysterieuze omstandigheden uit Turkije.

Peker organiseerde in 2017 en 2018 verkiezingsbijeenkomsten voor de regering-Erdogan. Peker bleef optreden op pro-regeringsbijeenkomsten.

Woordenstrijd met Peker

Turkse regeringsfunctionarissen zijn in een woordenstrijd verwikkeld geraakt met Sedat Peker, de bekende maffialeider van het land, die een reeks video’s heeft vrijgegeven over complotten binnen de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) waarbij enkele van haar afgevaardigden betrokken zijn.

De beweringen dreven politici van de oppositie ertoe op te roepen de waarheid achter de beweringen te zoeken om zo de criminalisering van de politiek tegen te gaan.

De ultranationalistische veroordeelde Peker beweerde dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Mehmet Agar, en zijn zoon, Tolga Agar, die momenteel afgevaardigde is voor de AKP, betrokken waren bij de verdachte dood van een 21-jarige Kazachse journaliste, Yeldana Kaharman, twee jaar geleden, een dag nadat zij Tolga Agar had geïnterviewd.

Yeldana Kaharman

Kaharman zou zelfmoord hebben gepleegd, maar uit het autopsierapport zou het tegendeel blijken. De zaak werd echter snel gesloten door de toenmalige plaatselijke aanklagers.

Peker beweerde dat Agar “het hoofd van de diepe staat” in Turkije was.

Voormalig minister van Justitie van de regerende regering en huidig lid van de hogere adviesraad van het presidentschap, Cemil Cicek, drong er bij justitie op aan de beweringen van Peker over de familie Agar te onderzoeken.

“Als ook maar een duizendste van deze beweringen waar is, is dit een ramp en zeer problematisch … Turkije heeft in het verleden genoeg ervaring opgedaan met soortgelijke kwesties,” zei Cicek op 12 mei.

Mehmet Agar beweert dat de staat hem kan onderzoeken wanneer dat nodig is.

De beweringen hebben de oppositiepartijen ertoe aangezet om te proberen de regering verantwoordelijk te stellen voor haar banden met de maffialeider.

Vorig jaar nam de Turkse regering een controversiële amnestiewet aan die tot 90.000 gevangenen uit Turkse gevangenissen vrijliet voor niet-politieke misdaden, maar dissidente journalisten en politici uitsloot.

De wet resulteerde in de massale vrijlating van georganiseerde bendeleiders, waaronder Alaattin Cakici, een beruchte maffialeider die nauwe banden heeft met de Nationalistische Bewegingspartij (MHP). In de tijd dat Cakici achter de tralies zat, verstevigde zijn rivaal Peker zijn greep op de Turkse onderwereld.

De fractievertegenwoordiger van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Ozgur Ozel, zei dat de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, het verbindingspunt was tussen de AKP, haar bondgenoot de MHP en de maffia.

Ozel beweerde ook dat de minister van Binnenlandse Zaken nauwe banden had met maffialeider Peker en dat de regering een oogje dicht kneep voor eerdere acties van Peker in de noordelijke stad Rize, waar hij de dissidente academici van het land bedreigde met de woorden: “Ik zal ze overspoelen met hun eigen bloed.”

In de laatste video die hij vrijgaf, bekende Peker dat hij een rol had gespeeld in de steun die werd betuigd aan minister van Binnenlandse Zaken Soylu toen de minister in april 2020 besloot zijn functie neer te leggen.

Peker zou een Twitter-campagne hebben georganiseerd om bezwaar te maken tegen het aftreden van Soylu.

Sinds 2019 woont Peker in Balkanlanden waar hij regelmatig Bosnische politieke leiders ontmoette. Hij beweerde dat hij Turkije moest verlaten vanwege een persoonlijke vijandigheid met de schoonzoon van de Turkse president en voormalig minister van Financiën, Berat Albayrak.

Nadat hij eerder dit jaar in Noord-Macedonië was gearresteerd met een vals identiteitsbewijs en paspoort, werd hij uitgezet naar Kosovo waar hij een zakelijke verblijfsvergunning had. Momenteel verblijft hij vermoedelijk in Dubai.

Minister van Binnenlandse Zaken Soylu zal een rechtszaak aanspannen tegen de aantijgingen van Peker, en hij riep de maffialeider op zich over te geven aan de Turkse justitie.

Bron: Turkse media