De blauw-witte Israëlische vlag wapperde vrijdag op officiële gebouwen in Oostenrijk als teken van “solidariteit” met de Joodse staat, zei bondskanselier Sebastian Kurz.

“Ik veroordeel met de grootste stelligheid de aanvallen op Israël vanuit de Gazastrook,” zei de conservatieve leider in een verklaring die hij naar AFP stuurde.

“Israël heeft het recht om zich tegen deze aanvallen te verdedigen. Om onze solidariteit te tonen … hebben we de Israëlische vlag opgehangen,” op de kanselarij en het ministerie van Buitenlandse Zaken, voegde de verklaring eraan toe.

“Niets rechtvaardigt de meer dan 1000 raketten die Hamas en andere terreurgroepen tot nu toe vanuit Gaza op Israël hebben afgevuurd,” zei minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg.


“Wij steunen de veiligheid van Israël ten zeerste.”

In 2000, toen de extreem-rechtse FPOe – een partij opgericht door voormalige nazi’s – toetrad tot de coalitieregering, trok Israël uit protest zijn ambassadeur terug uit Wenen.

Het duurde drie jaar voor de banden weer genormaliseerd waren.

Toen Kurz in december 2017 de leiding kreeg over een nieuwe coalitieregering met de FPOe, maakte hij van het verbeteren van de betrekkingen met Israël een prioriteit.

Israël weigerde echter contact te hebben met ministers van uiterst rechts, die uiteindelijk in mei 2019 terugkeerden in de oppositie.

Oostenrijk wordt vandaag geregeerd door de conservatieven in alliantie met de Groenen en in maart bracht de Israëlische president Reuven Rivlin een officieel bezoek aan Wenen.

De hoofdstad huisvest een belangrijke VN-vestiging en is momenteel gastheer van internationale onderhandelingen om te proberen het nucleaire akkoord met Iran te redden.

Joe Biden

In de VS voerden de Republikeinen donderdag de druk op president Joe Biden op om de besprekingen te stoppen, nu de Iraanse bondgenoot Hamas raketten op Israël afvuurt.

Israël heeft vrijdag Gaza gebombardeerd met artillerie en luchtaanvallen na een nieuw spervuur van raketten vanuit de door Hamas bestuurde enclave, waardoor het conflict dat al meer dan 120 levens heeft geëist, is verhevigd.

De hevigste gevechten tussen Israël en Palestijnse militanten in Gaza sinds 2014 zijn gepaard gegaan met een ongekende uitbarsting van maffiageweld tussen Joden en Arabieren in Israël.

Bron: Twitter