Turkse maffialeider beweert Twitter-botleger te hebben georganiseerd om Soylu's aftreden te voorkomen

Sedat Peker, een bekende veroordeelde maffialeider, heeft gezegd dat hij een rol heeft gespeeld bij de steunbetuigingen aan minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu toen de minister in april 2020 probeerde zijn functie neer te leggen wegens een kortstondige avondklok.

Peker zei dat hij de bot-achtige Twitter-accounts en enkele mediaportalen had georganiseerd om bezwaar te maken tegen het ontslag van Soylu, een dag voordat het werd aangekondigd.

In de vierde aflevering van zijn videoreeks zei de Turkse maffialeider Sedat Peker dat minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu hem had laten weten dat er een onderzoeksdossier tegen hem werd voorbereid voordat hij Turkije in 2019 ontvluchtte.

“Heeft u niet gezegd dat ze een onderzoeksdossier tegen Sedat Peker aan het opstellen zijn? Heb je niet gezegd dat ik hem zal laten weten wanneer er een gevaarlijke situatie is?”, zei de 49-jarige veroordeelde maffialeider op 13 mei op zijn YouTube-kanaal.

Peker beweerde dat Soylu eerder tegen mensen had gezegd dat hij de maffialeider “leuk” vindt. “Heeft u eerder niet gezegd dat ‘ik hem aardig vind’? Wat is er in zo’n korte tijd veranderd? Bent u niet degene die mij de politiebewaking heeft toegekend en vervolgens een jaar later hun dienst heeft verlengd?”.

In 2019 vestigde Peker zich in Montenegro en zei dat hij kwam om zijn universitaire opleiding voort te zetten. Hij werd eerder dit jaar gearresteerd in Noord-Macedonië en op 18 januari uitgezet naar buurland Kosovo.

Peker impliceerde in zijn laatste video dat er een strijd was tussen Soylu en de voormalige minister van Financiën Berat Albayrak, die ook de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoğan is, over wie de megastad Istanbul zal “besturen”.

“Hebt u niet gezegd dat ‘ik Istanbul niet kan besturen’ en dat Berat het bestuurt? Heb je niet gezegd dat ‘Hij degene is die alles laat doen?'” zei Peker.

Peker beweerde ook dat Soylu degene was die Albayrak tegen hem had opgezet.

Erdoğan verwierp later Soylu’s ontslag en zei dat het niet “gepast” was dat hij zou aftreden en dat de minister in zijn functie zou blijven.

Door de verantwoordelijkheid op zich te nemen – ook al was de lockdown goedgekeurd door Erdoğan – en vervolgens een publieke steunbetuiging van de president te krijgen, zou Soylu destijds zijn eigen positie hebben versterkt.

Peker zei dat het ontslag van Soylu geen abrupte beslissing was en dat de minister van tevoren een scenario had voorbereid. Een dag voor het aftreden hadden Twitter-bots de opdracht gekregen om hun steun aan de minister te betuigen, zei Peker.

“Een dag voor [het aftreden] zijn er tweets voorbereid van bot accounts. U kent die 1,3 miljoen tweets. Je weet ook dat al die mensen [die het Twitter bot leger organiseerden] als mijn broeders zijn, en de nieuwsportalen die ik hielp met hun lancering hebben je ook gesteund,” zei Peker.

Reactie Soylu

Naar aanleiding van de uitspraken van Peker, heeft Soylu een verklaring op sociale media vrijgegeven, waarin hij zegt dat hij een rechtszaak zal aanspannen tegen de beschuldigingen.

“Ik weet al maanden dat dit scenario tot dit punt zou komen. Het maffiavuil dat bij sommigen een operatie-element is, heeft jarenlang veel mensen pijn gedaan door bedreigingen en chantage”, schreef Soylu, die Peker opriep zich over te geven aan de Turkse justitie.

In reactie op de beschuldiging van Peker, probeerde Soylu de beweringen in diskrediet te brengen.

“Breng de beschuldigingen, uw laster, naar de rechterlijke macht, zodat alles wordt blootgelegd,” zei de minister van Binnenlandse Zaken in een verklaring.

“Loop niet weg als een rat, kom naar je land en leg verantwoording af,” zei Soylu.

Peker verblijft momenteel vermoedelijk in Dubai.

Bron: Turkse media