President Recep Tayyip Erdoğan spreekt tijdens een Koranleeswedstrijd georganiseerd door de staatsomroep TRT in Ankara, Turkije

President Recep Tayyip Erdoğan zei woensdag laat in een verklaring dat het “islamofobie virus” zich verspreidt in Europa.

“Het islamofobievirus, even gevaarlijk als het coronavirus, verspreidt zich snel, vooral in Europese landen,” zei hij.

De president wees ook op de tientallen miljoenen Turken die in Europa wonen en voortdurend het gevaar lopen het slachtoffer te worden van haatmisdrijven.

“Europa, waar 35 miljoen moslims wonen, waaronder 6 miljoen Turken, verandert steeds meer in een openluchtgevangenis voor onze broeders en zusters”, zei hij.

“De huidige situatie, die zo grimmig is geworden, vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de moslims die in Europa wonen.”

Erdoğan heeft het Westen talloze malen op de vingers getikt over zijn passiviteit ten aanzien van de toenemende islamofobie.

“Moslims worden onder druk gezet met projecten zoals de Europese islam, de Franse islam, de Oostenrijkse islam”, zei Erdoğan eerder.

De president merkte op dat aanvallen op de heilige waarden van moslims door westerse regeringen worden genegeerd onder het mom van vrijheid van meningsuiting.

Erdoğan voegde eraan toe dat Turkse instellingen actie moeten ondernemen om de problemen met betrekking tot moslims en Turken in deze landen op te lossen.

Sommige Europese landen, met name Frankrijk, hebben de afgelopen jaren een vijandige houding aangenomen tegenover moslims.

In januari keurde een speciale commissie in de Franse Nationale Assemblee het “handvest van republikeinse waarden” van de islam goed dat vorig jaar door president Emmanuel Macron werd ingevoerd als onderdeel van de strijd tegen “separatisme”.

Frankrijk was vorig jaar ook verwikkeld in een bittere vete met moslimlanden, waaronder Turkije, over de uitspraken en het beleid van Franse topambtenaren na de herpublicatie van beledigende karikaturen van de profeet Mohammed.

Moslims over de hele wereld veroordeelden het besluit van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo om de spotprenten opnieuw te publiceren, waarbij zij aanvoerden dat er geen respect was voor moslims en de profeet Mohammed.

Oostenrijk probeerde een soortgelijk wetsvoorstel in te voeren; de regering heeft de controversiële “antiterreurwet” echter herzien door de uitdrukking “religieus gemotiveerd extremisme” te gebruiken in plaats van “politieke islam”, na negatieve reacties van het publiek.

Bron: Sabah