Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdag laat dat “Israël het recht heeft om zich te verdedigen” te midden van een spervuur van raketten die door Hamas en andere Palestijnse groepen vanuit Gaza worden afgevuurd als vergelding voor de recente agressie van Israël waarbij tientallen burgers, waaronder kinderen, werden gedood.

Biden zei ook dat hij met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gesproken te midden van de dagenlange uitbarsting van geweld, waarbij tientallen doden zijn gevallen.

“Mijn verwachting en hoop is dat dit vroeger dan later zal worden beëindigd,” zei hij.

“Israël heeft het recht zich te verdedigen als er duizenden raketten op je grondgebied afkomen,” daarbij negerend dat de Israëlische agressie de afgelopen dagen zonder onderscheid burgers tot doelwit heeft gemaakt.

Biden sprak woensdag voor het eerst sinds het begin van de week, toen het geweld oplaaide, en zei dat hij eerder op de dag uitvoerig had gesproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij sprak zijn vertrouwen uit in een snel einde van de vijandelijkheden.

“Mijn verwachting en hoop is dat dit snel zal worden beëindigd,” zei Biden in het Witte Huis.

“Israël heeft het recht zich te verdedigen als er duizenden raketten op je grondgebied afkomen. Biden noemde de Palestijnen niet in zijn commentaar. Hij is deze week niet alleen onder druk komen te staan van Republikeinen, die aandringen op een krachtiger steun aan Israël, maar ook van progressieven in zijn eigen partij, die steeds kritischer zijn geworden over Israël en die hopen dat Biden’s belofte om mensenrechten op de voorgrond te plaatsen van zijn buitenlandse agenda zich zal uitstrekken tot de Palestijnen.

Bron: Sabah