Reddingswerkers evacueren per ambulance een gewonde jongere, te midden van een raketaanval vanuit de Gazastrook, in de zuidelijke Israëlische stad Sderot, op 12 mei 2021.

Beelden van een extreem-rechtse Israëlische menigte die in de buurt van Tel Aviv een man aanvalt waarvan zij denken dat het een Arabier is, werden woensdagavond live uitgezonden op televisie, terwijl het Israëlisch-Palestijnse conflict voortwoedt.

Op de schokkende beelden is te zien hoe een man met geweld uit zijn auto wordt gehaald en door een menigte van tientallen wordt geslagen tot hij het bewustzijn verliest.

De aanval, uitgezonden door de openbare omroep Kan, vond plaats op de boulevard van Bat Yam, ten zuiden van Israëls commerciële hoofdstad Tel Aviv.

Politie en hulpdiensten kwamen pas 15 minuten later ter plaatse, terwijl het slachtoffer roerloos op zijn rug in het midden van de straat lag.

De mensen in de menigte rechtvaardigden de aanval door te zeggen dat de man een Arabier was die had geprobeerd de extreem-rechtse nationalisten te rammen, maar op de beelden is te zien dat een automobilist de demonstratie probeert te ontwijken.

“Het slachtoffer van de lynchpartij is ernstig gewond maar stabiel,” zei het Ichilov ziekenhuis van Tel Aviv in een verklaring, zonder zijn identiteit bekend te maken.

De extreem-rechtse wetgever Betzalel Smotrich, hoofd van de “Religieus Zionisme” partij, zei dat hij “beschaamd” was over de “gruwelijke wreedheid” van de aanval.

“Joodse broeders, stop! We kunnen onder geen enkele omstandigheid toestaan dat we deelnemen aan gewelddaden,” zei hij.

Israël’s opperrabbijn Yitzhak Yossef riep op om een einde te maken aan aanvallen door Joden.

“Onschuldige burgers worden aangevallen door terroristische organisaties, het hart is zwaar en de beelden moeilijk, maar we kunnen ons niet laten meeslepen in provocaties en agressies,” zei hij.

Issawi Fredj, een Arabische afgevaardigde van de linkse Meretz-partij, zei dat de beelden een teken waren dat het land afstevent op een “burgeroorlog”.

Demonstraties van extreem-rechtse activisten braken woensdagavond uit in verschillende steden, wat leidde tot botsingen met de politie en soms Arabische Israëli’s.

De politie zei te reageren op gewelddadige incidenten in steden als Akko, Haifa en Lod.

In Akko, een gemengd Arabisch-Joodse stad in het noordwesten van Israël, werd een Jood ernstig gewond door stenengooiers, zei de politie.

“De relschoppers in Lod en Akko vertegenwoordigen niet de Israëlische Arabieren, de relschoppers in Bat Yam… vertegenwoordigen niet de Israëlische Joden, geweld zal ons leven niet dicteren,” zei oppositieleider Yair Lapid, die momenteel tot taak heeft een regering te vormen na de verkiezingen van maart.

Israëlische gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters hebben meer dan 130 aanvallen uitgevoerd op militaire doelen in de enclave, zei Conricus.

Israëlische functionarissen zeiden dat ze 15 Hamas-commandanten hebben gedood, terwijl de Palestijnse groepering bevestigde dat twee van haar hooggeplaatste figuren ook werden gedood.

De spanningen in Jeruzalem zijn opgelaaid tot de ergste ongeregeldheden van de stad sinds 2017 in de dagen sinds de Israëlische oproerpolitie op de laatste vrijdag van de islamitische heilige vastenmaand Ramadan in botsing kwam met grote menigten Palestijnen.

Bron: Sabah