Suleyman Soylu, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken

Suleyman Soylu, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, heeft op Twitter bekend gemaakt dat hij ontslag neemt. De aanleiding hiervoor is de aankondiging die op vrijdagnacht werd gedaan. Plots werd meegedeeld dat het land in ‘lockdown’ ging voor twee dagen. 

De autoriteiten hadden toen bekendgemaakt dat 31 provincies, zaterdag en zondag in lockdown gingen. De beslissing van de minister veroorzaakte paniek en lokte een stormloop uit op supermarkten en andere voedingswinkels. Kort na de mededeling kwamen honderdduizenden inwoners in grootsteden massaal op straat om inkopen te doen.

De Turkse minister neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich, wat betreft het straatverbod dat op vrijdagnacht werd uitgevaardigd in het land. Hij voegde er ook aan toe dat zijn beslissing niet in overeenstemming was met Turkijes strijd tegen het virus.

De timing waarop de aankondiging werd gemaakt werd door vele burgers in het land bekritiseerd en bestempeld als een ‘blunder’, omdat mensen massaal de straten opgingen om voedsel in te slaan.

“Het gaf het virus meer vrij spel om zich sneller te verspreiden”, klinkt het onder critici. “In een periode wanneer social-distancing een must is, is dit geen wijze beslissing geweest.”

Turkije heeft tot nu toe verschillende maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Het straatverbod dat op vrijdag werd aangekondigd was voor velen geen ’totale verassing’, ondanks dat de beslissing op twee uur voorrand werd bekend gemaakt.

Bron: Hürriyet/Sabah