De jonge vrouw die vorig jaar in Hatay een zuuraanval overleefde, heeft haar aanvaller vergeven en haar aanklacht tegen hem ingetrokken. De dader was haar ex-vriend.

Berfin Özek (19) is één van de vele jonge vrouwen die het slachtoffer werden van geweld door hun ex-partner. Ze haalde de voorpagina van de kranten toen vrouwenrechtenactivisten opriepen om haar aanvaller, Casim Ozan Çeltik, voor de rechter te dagen.

Vorig jaar gooide hij een zure, brandbare vloeistof in haar gezicht in het district İskenderun. De jonge vrouw werd onmiddellijk naar het ziekenhuis overgebracht en Çeltik vluchtte weg.

Özek liep zware brandwonden op in haar gezicht. Na een lange behandeling werd ze ontslagen uit het ziekenhuis, maar de littekens van de brandwonden bleven zichtbaar. Ze verloor ook het zicht in haar rechteroog.

Er werd een hele reeks operaties uitgevoerd om haar oogleden en lippen te herstellen. Çeltik werd veroordeeld tot 13,5 jaar cel voor “verwonding met voorbedachten rade” en “poging tot moord met voorbedachten rade”. De openbaar aanklager had eerst levenslang gevraagd.

Het vonnis zorgde voor heel wat ophef in Turkije. “Is mijn pijn soms 13,5 jaar waard?” vroeg het slachtoffer zich af.

Ook president Recep Tayyip Erdoğan had kritiek op het vonnis. Hij vroeg zich af wat de rechters zouden doen als hun eigen dochters aangevallen werden.

Een jaar later trok Özek haar aanklacht onverwacht in, op 8 april. Ze legde een verklaring af bij de eerste Hoge Strafrechtbank, waarin ze haar aanklacht dus intrekt. Ze zei dat ze van hem hield en met hem wilde trouwen, en ze nam afstand van haar advocaten.

Mehtap Sert was één van haar advocaten en lid van het Vrouwenplatform van İskenderun. Ze verklaart dat het platform haar proces al vanaf het begin volgt, maar dat de samenwerking nu wordt stopgezet.

“De beslissing van Berfin Özek gaat in tegen ons motto: ‘We willen geen moordzuchtige liefde’. Daarom werken we niet langer met haar samen,” aldus Sert.

Geweld tegen vrouwen blijft een groot probleem in Turkije. Elk jaar worden honderden vrouwen vermoord of aangevallen door mannen. Volgens het vrouwenrechtenplatform ‘Stop geweld tegen vrouwen’ zijn er dit jaar in Turkije al 66 vrouwen vermoord.

Bron: Hürriyet

S.V.R.