Vandaag bracht president Recep Tayyip Erdogan zijn paasboodschap. De christelijke gemeenschap in Turkije kan dit echter niet vieren met de gebruikelijke erediensten in de kerk, omwille van de corona-uitbraak.

“Ik wens al onze christenen van harte een zalig paasfeest toe. We vinden het heel belangrijk dat al onze burgers hun religie, cultuur en tradities vrij kunnen beleven, los van hun etnische afkomst en van de levensbeschouwing, religie of sekte waartoe ze behoren. We zijn allen lid van dezelfde diepgewortelde beschaving, gebaseerd op wederzijds respect en liefde. Deze beschaving beschouwt diversiteit als een meerwaarde.

Deze cultuur van co-existentie staat garant voor vrede en broederlijkheid. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Het is onze belangrijkste troef die ons verzekert van een schitterende toekomst. We doen er alles aan opdat onze christelijke gemeenschap, waarmee we al eeuwenlang lief en leed delen, hun religie vrij kan beleven,” zei hij.

Erdogan verwees naar inspanningen die de regering heeft geleverd, zoals de restauratie van de kerk van Akdamar in Oost-Turkije en van de iconische IJzeren Kerk in Istanbul. Verder is een einde gemaakt aan een dispuut over de eigendomsrechten van de kerken en kloosters van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap en werd, voor het eerst in bijna een eeuw, de bouw van een nieuwe Syrisch-orthodoxe kerk toegestaan.

“Al eeuwenlang leveren we inspanningen opdat alle gemeenschappen hun religie en tradities vrij zouden kunnen beleven. Moge dat een voorbeeld zijn voor de wereld.”

IJzeren Kerk in Istanbul

Erdogan vindt het spijtig dat de kerkdiensten ter gelegenheid van Pasen dit jaar niet kunnen doorgaan door de coronamaatregelen. “Maar we hopen dat die maatregelen er zullen voor zorgen dat het normale leven zo snel mogelijk weer op gang kan komen, en dat de uitbraak zo weinig mogelijk schade aanricht.”

De president drukte ook zijn appreciatie uit voor de bijdrage die de christenen leveren aan ‘Wij zorgen voor onszelf’. Dat is een nationale solidariteitscampagne om de slachtoffers van de corona-uitbraak te helpen.

Bron: Sabah

S.V.R.