Foto: cruciaal persoonlijk beschermingsmateriaal uit Turkije, ter bescherming tegen COVID-19 , komt aan op de luchtmachtbasis in Carterton, Verenigd Koninkrijk, 10 april 2020.

Op zaterdag liet presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalın weten dat Israël en Armenië Turkije om hulp hebben gevraagd in de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

“Het zijn Israël en Armenië die ons om steun gevraagd hebben. We zullen die steun leveren. We maken geen onderscheid tussen verschillende landen, wat onze politiek ten opzichte van die landen ook mag zijn. Deze COVID-19 is een wereldwijd noodgeval”, aldus Kalın.

Turkije heeft verzuurde relaties met Armenië en Israël. In het geval van Jerevan is de relatie met Ankara zelfs helemaal bevroren. Dat heeft te maken met het conflict in Nagorno-Karabach, maar ook met de verschillende standpunten over de Armeense slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Zowel de Armeense overheid als Armeense gemeenschappen wereldwijd spreken over een Armeense genocide, maar Turkije ontkent dat. In het geval van Israël heeft de slechte relatie te maken met de discriminatie waarmee Palestijnen te maken krijgen.

Kalın liet weten aan alle aanvragen voor steun te willen voldoen, zolang dat mogelijk is. “Bijna 100 landen hebben om Turkse steun gevraagd. Onze prioriteit blijft wel onze eigen vraag. Daarom hebben we tot nu toe op de vraag van een tiental landen kunnen antwoorden. Gedeelde smart is halve smart. Dit is een globaal probleem en daarom moeten we ook wereldwijd samenwerken”, aldus Kalın.

De voorbije week stuurde Ankara medisch materiaal naar verschillende landen, waaronder de Europese landen die het zwaarst door COVID-19 zijn getroffen, namelijk Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië en enkele andere landen.

Het virus dook in december voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien is het al in minstens 184 landen en territoria verschenen. Volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit liepen wereldwijd al minstens 1,76 miljoen mensen het virus op. Meer dan 103.000 mensen overleden als gevolg van het virus, terwijl ook bijna 400.000 mensen genezen werden verklaard.

K.L.

(Bron: Sabah)