Duygu Akın

Een studente fysiotherapie in de noordwestelijke provincie Sakarya heeft zich de woede op de hals gehaald van heel wat Turkse conservatievelingen.

De jongedame had online een video gedeeld waarin ze gesluierd een aantal sportoefeningen demonstreert die nuttig kunnen zijn voor mensen die hun huis niet mogen verlaten.

Duygu Akın is een van de velen die online sportoefeningen publiceert voor mensen die tijdens de corona-lockdown hun huizen niet mogen verlaten. In haar video’s demonstreert ze hoe elke oefening correct moet worden uitgevoerd. Haar creaties markeert ze met de hashtag #EvdeHareketsizKalma (blijf thuis ook actief).

De video’s hebben een decenniaoud debat over de hoofddoek, een nieuw leven ingeblazen. Een debat dat al jarenlang wordt gevoerd in conservatieve en seculiere kringen. De studente werd na het delen van de video direct onder vuur genomen en kreeg harde reacties naar haar hoofd geslingerd.

Sommige gebruikers op sociale media merkten op dat de video van Akin schadelijk is voor de “bevrijdingsstrijd tegen de hoofddoek” en dat haar oefeningen “botsen met de waarden van de islam”.

“Ik studeer fysiotherapie. Deze sportoefeningen zijn een onderdeel van mijn studies en bovendien moest ik ze delen op Twitter,” reageerde Akın.

“Ik schaam me niet voor de video’s die ik heb gemaakt. Mijn doel is om eenvoudige oefeningen te demonstreren die de mensen thuis zelf kunnen doen. Ik wil graag iedereen bedanken die mij steunt en begrijpt,” klonk het verder.

Hurriyet

O.A.

COVID-19: V.S. verkiest medische steun aan terreurgroep boven Afro-Amerikanen