COVID-19: de Amerikaanse realiteit en de medische steun voor PKK/KCK/PYD/YPG

Recent raakte bekend dat het Amerikaanse leger in de eerste week van april medisch materiaal ter waarde van 1 miljoen euro had verstuurd naar ziekenhuizen die gecontroleerd worden door de terroristen van PKK/KCK/PYD/YPG.

Het materiaal, bestaande uit reinigingsproducten, geneesmiddelen en andere producten om de strijd tegen het nieuwe coronavirus te voeren, werd onder meer geleverd aan het Hasakah Vatani-ziekenhuis. Bovendien hebben hulporganisaties die actief zijn in het Noordoosten van Syrië de laatste week van maart financiële steun verstrekt aan instellingen die gecontroleerd worden door PKK/KCK/PYD/YPG.

De Amerikaanse steun voor de PKK/KCK/PYD/YPG is een doorn in het oog van nabestaanden van Afro-Amerikanen die in eigen land aan het virus zijn bezweken. De laatste paar dagen beroerde die steun ook de internationale publieke opinie. In sommige staten en county’s in de VS blijkt dat het vooral Amerikanen van Afrikaanse afkomst zijn, die het slachtoffer zijn van COVID-19, en dat in een land waarin iedereen dezelfde mogelijkheden zou hebben. Daarom wordt in het licht van de COVID-19-pandemie de laatste tijd steeds vaker de vraag gesteld of ieder mens wel degelijk dezelfde medische rechten heeft.

In Chicago, een stad waar 30% van de bevolking Afro-Amerikaan is, is 72% van de dodelijke COVID-19 slachtoffers zwart. Dat maakte burgemeester Lori Lightfood in een verklaring bekend. Voor Lightfood is dat cijfer een bewijs dat er toch nog veel ongelijkheid bestaat tussen de verschillende etnische groepen. Ook in de staat Louisiana is een meerderheid, 70%, van de dodelijke slachtoffers Afro-Amerikaan.

In de staat Michigan gaat het om 40% van de dodelijke slachtoffers. Deze cijfers geven weer dat bijna 6 keer meer zwarte mensen aan het virus bezwijken dan blanke mensen. Er is dus veel ongelijkheid in het Amerikaanse gezondheidssysteem. Het Amerikaanse comité van advocaten die gespecialiseerd zijn in mensenrechten vraagt de overheid nu om cijfers bekend te maken over de verspreiding van COVID-19 bij de verschillende etnische groepen.

“Wij willen er zeker van zijn dat elk mens, bij welke etnische groep hij ook hoort, dezelfde medische verzorging krijgt tijdens deze crisis.”

De 1,2 miljoen dollar steun voor de PKK/KCK/PYD/YPG veroorzaakt daarom veel verwarring bij Amerikaanse burgers. In eigen land vallen namelijk ook veel doden, vooral onder mensen van een specifieke etnische groep. Het is dan ook niet uit te sluiten dat er in de nabije toekomst veel reactie zal komen, vooral bij de Afro-Amerikaanse bevolking.

K.L.

(Bron: Sabah)

sabah.com.tr