Tedros Adhanom Ghebreyesus - WHO-directeur spreekt lof uit voor Turkse solidariteit

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), sprak tijdens een videoconferentie zijn lof uit voor het goede voorbeeld dat Turkije geeft.

Het land toonde solidariteit door essentieel medisch materiaal te leveren aan verschillende Europese landen, maar ook bijvoorbeeld Libië, in de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

Zijn belangrijkste medewerker, Dr. Mike Ryan, bevoegd voor rampen op het gebied van volksgezondheid, merkte tijdens dezelfde videoconferentie op dat Turkije veel ervaring heeft met het op grote schaal bestrijden van rampen, en met het steunen van andere landen.

Op vrijdag woonde Tedros een vergadering van de Turkse Raad bij, samen met de presidenten van Turkije, Kazachstan, Azerbeidzjan, Kirgizië en Oezbekistan.

“Op die vergadering hebben de aanwezige leiders besloten dat ze meer met elkaar zullen samenwerken als een regionale entiteit, maar ook dat ze met andere landen zullen samenwerken, en steun zullen geven aan iedereen die steun nodig heeft. In het bijzonder apprecieer ik de houding van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Hij steunt zijn buurlanden, maar ook landen die verder weg liggen. Hij doet dat onder meer met medisch materiaal bestemd voor de strijd tegen het virus. Dit is het solidariteitsprincipe dat we nodig hebben om het virus te verslaan. Dit is wat ik bewonder. Dit moeten we blijven doen. We moeten solidair zijn in eigen land, maar we moeten ook iedereen steunen die onze steun nodig heeft. Wat Turkije en de Turkse Raad doen, is een voorbeeld voor iedereen. Ik hoop dat elk land zich solidair zal tonen, zodat we samen deze onzichtbare, maar gevaarlijke vijand kunnen overwinnen”, aldus Tedros.

Mike Ryan ziet hoe Turkije veel heeft geleerd uit eerdere ervaringen met de bestrijding van rampen, en dan vooral als het gaat over de gevolgen van aardbevingen. “Op het Europese continent is er waarschijnlijk geen land dat beter voorbereid is dan Turkije als het gaat over de bestrijding van ernstige natuurrampen of rampen die de bevolking op grote schaal treffen”, zegt Ryan.

Hij ziet hoe er in Turkije veel vluchtelingen en migranten wonen die bijzonder kwetsbaar zijn. “De voorbije jaren heeft Turkije veel solidariteit getoond. Nu ook daar de crisis is uitgebroken, is het tijd dat de wereld haar solidariteit met Turkije toont.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)