Ekrem İmamoğlu

De burgemeester van Turkijes grootste stad heeft scherpe kritiek op de regering. Die had plotseling beslist om een totale lockdown van 48 uur lang af te kondigen. Dat zorgde voor paniek bij de bevolking en duizenden gingen de straat op om nog voorraden in te kopen.

Volgens Ekrem İmamoğlu, burgemeester van Istanbul en vooraanstaand oppositieleider, was het stadsbestuur niet op voorhand geïnformeerd door de regering van president Recep Tayyip Erdoğan.

“Elke beslissing die eenzijdig wordt genomen, veroorzaakt verwarring en paniek,” schreef hij op Twitter. Op vrijdagavond, kort voor 10 uur, kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat een totale lockdown zou ingaan in 31 provincies vanaf middernacht.

Er werd niet gezegd of mensen al dan niet buiten mochten om brood en andere noodzakelijke producten te kopen. Daardoor verzamelde zich vrijdagavond laat nog een massa mensen bij de bakkerijen en kruidenierswinkels. Dat alarmeerde dan weer de medische experts.

Turkije telt immers bijna 50.000 coronabesmettingen, en ze waren bang dat de ziekte zich in de menigte juist extra snel zou verspreiden. De Turkse Huisartsenvereniging waarschuwde dat maatregelen, die niet op het juiste moment genomen worden of die de bevolking niet vertrouwt, “meer kwaad dan goed kunnen doen”.

Bron: FT

S.V.R.