Foto: Joe Biden

Israël heeft niet overdreven gereageerd op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, beweerde de Amerikaanse president Joe Biden donderdag toen de Israëlische agressie tegen Palestijnse burgers bleef escaleren.

“Een van de dingen die ik tot nu toe heb gezien is dat er geen significante overreactie is geweest,” zei Biden in het Witte Huis.

“De vraag is hoe we op een punt komen waar, hoe zij op een punt komen waar er een significante vermindering is van de aanvallen, in het bijzonder de raketaanvallen die zonder onderscheid worden afgevuurd op bevolkingscentra.”

De president wees op zijn “korte” telefoongesprek van woensdag met Netanyahu over de kwestie, en voegde eraan toe dat verschillende diensten van zijn administratie veelvuldig contact hebben gehad met niet alleen de Israëli’s, maar ook de Egyptenaren, de Saoedi’s en anderen.

Tijdens zijn gesprek met Biden vertelde Netanyahu de president dat Israël zou doorgaan met het aanvallen van Hamas, waarmee hij aangaf dat een staakt-het-vuren in de nabije toekomst niet in de kaarten zat.

Uitwijzingen van Palestijnen

De spanningen in de Sheikh Jarrah-wijk in Oost-Jeruzalem lopen hoog op sinds vorige week, toen een Israëlische rechtbank de uitwijzing beval van Palestijnse gezinnen uit het gebied waar de Palestijnen de meerderheid vormen. Het Israëlische Hooggerechtshof stelde later een hoorzitting over een beroep uit.

Palestijnen die uit solidariteit met de bewoners van de wijk protesteerden, zijn het doelwit geweest van Israëlische troepen en extreem-rechtse kolonistengroepen.

Het dodental als gevolg van de aanhoudende Israëlische luchtaanvallen op de geblokkeerde Gazastrook is gestegen tot 60, waaronder 14 kinderen, zei het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Twee Israëlische vrouwen werden ook gedood door raketten die werden afgevuurd vanuit Gaza in reactie op recente Israëlische agressie in de zwaar onder vuur liggende kuststad Ashkelon, net ten noorden van Gaza, zei de hulpdienst Magen David Adom.

De spanningen in Jeruzalem zijn opgelaaid tot de ergste ongeregeldheden van de stad sinds 2017 in de dagen sinds de Israëlische oproerpolitie op de laatste vrijdag van de islamitische heilige vastenmaand Ramadan in botsing kwam met grote menigten Palestijnen.

Israël bezette Oost-Jeruzalem tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967 en annexeerde de hele stad in 1980, in een stap die nooit is erkend door de internationale gemeenschap.

Bron: Sabah