Foto: Een vakantieganger geniet van de zon en zee in Fethiye, Turkije.

De zomervakantie is voor veel personen een periode om te genieten van zon, zee en te relaxen op een strandbedje bij het geluid van de golven.

Maar als toeristen zijn we ook altijd geïnteresseerd in de prijzen, want het is allemaal al zo duur.

Een populaire reisorganisatie in Nederland heeft een onderzoek uitgevoerd en nu zien we hoe veel prijzen van strandbedjes met elkaar verschillen.

Nu iedereen wat meer op zijn of haar portemonnee let, kan het de moeite waard zijn om de prijzen van strandbedjes op vakantiebestemmingen te vergelijken. Zo kun je nèt wat meer geld over houden om bijvoorbeeld uit te geven aan een lekker drankje of etentje tijdens je welverdiende vakantie.

Daarom lanceert Sunweb de Sunweb Sunbed Index, die laat zien welke bestemmingen de goedkoopste strandbedjes hebben. Uit het onderzoek, waarin de prijzen zijn verzameld voor bedjes op openbare stranden in zeven bestemmingen rond de Middellandse Zee, blijkt dat de prijzen kunnen variëren tot ongeveer 18 euro per bedje per dag.

Zo zijn vakantiegangers in Turkije gemiddeld slechts 2 euro kwijt per bedje, terwijl het aan de Franse Rivièra tot 20 euro per dag per bedje kan kosten.

Italië is het op één na duurste land – hier kost een strandbed zo’n 17 euro per dag. Er zijn lokaal nog verschillen per strand en bedje, waarbij sommige luxueuzer zijn dan andere, maar de prijzen voor een normaal strandbed variëren van 2 tot 20 euro.

“Voor veel mensen is het huren van een strandbedje een must op vakantie, maar het kan een behoorlijke hap uit je reisbudget zijn als je je niet bewust bent van de kosten. Voor een gezin van vier moet je voor een week vakantie aan de Franse Rivièra dus rekening houden met 80 euro per dag, of 560 euro per week, aan extra kosten. Dat is tien keer meer dan in Turkije,” zegt een expert.

Top 10 prijzen voor strandbedjes in het Middellandse Zeegebied

Turkije (Alanya): 2 euro
Cyprus: 5 euro
Spanje (Costa del Sol/Mallorca): 9 euro
Kroatië (Split en nabijgelegen eilanden): 10 euro
Griekenland: 15 euro
Italië (Sardinië/Sicilië): 17 euro
De Franse Rivièra: 20 euro

Bron: Nederlandse media