Foto: Recep Tayyip Erdoğan

Het bedrag heeft betrekking op de dollars die door de Turkse staatsbanken zijn verkocht om de lira op de valutamarkten te ondersteunen.

“Waar is de 128 miljard dollar?”, stond er te lezen op de posters in Istanbul, opgehangen door de belangrijkste oppositiepartij van Turkije.

Het spel lijkt te hebben gewerkt. Volgens video’s die online zijn gezet door de oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft men de posters weggehaald, in sommige gevallen met behulp van hijskranen, maar de partij zei dat zij ze zou blijven ophangen.

De vraag is ook op sociale media opgedoken, terwijl de AKP dinsdag een oproep van de CHP om in het parlement over het verdwenen geld te debatteren, heeft verhinderd.

Afhankelijkheid van Turkije

Het bedrag heeft betrekking op de dollars die door staatsbanken zijn verkocht om de Turkse lira op de valutamarkten te ondersteunen.

Het onorthodoxe beleid begon rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2019 en werd opgevoerd in 2020, toen de pandemie van het coronavirus de kwetsbaarheid van de lira en de afhankelijkheid van Turkije van externe financiering blootlegde.

Bankiers hebben berekend dat de verkopen in totaal 128,3 miljard dollar bedroegen in 2019-20.

De Turkse president zegt dat de verkoop heeft geholpen om de economie te ondersteunen, maar ze hebben Turkije’s buffer van buitenlandse reserves sterk uitgeput.

“Erdogan zegt dat je me niet eens vragen mag stellen”, zei CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu tegen zijn partijleden, die de AKP ervan beschuldigden het debat te verstikken.

“Degenen die het land leiden moeten verantwoording afleggen aan het volk.”

Zwakke lira

De lira, die sinds eind 2017 meer dan 50 procent van zijn waarde heeft verloren, hield tussen mei en augustus 2020 ongeveer 6,85 tegenover de Amerikaanse dollar.

De CHP stelde in februari voor het eerst de vraag over de verkoop, wat Erdogan ertoe aanzette de nalatenschap te verdedigen van zijn schoonzoon, voormalig minister van Financiën Berat Albayrak, die toezicht had gehouden op het beleid.

Albayrak nam in november abrupt ontslag toen Erdogan Naci Ağbal benoemde tot gouverneur van de centrale bank, die de verkoop van dollars had ondersteund.

Agbal werd op zijn beurt vorige maand ontslagen, deels, zo meldde persbureau Reuters, omdat Erdogan zich ongemakkelijk voelde.

Volgens AKP-raadslid Mustafa Savaş heeft de verkoop Turkije geholpen te voorkomen dat het de rente zou verhogen of steun zou vragen aan het Internationaal Monetair Fonds.

Bron: Turkse media