Foto: Turkse minister van Financiën en schoonzoon Erdogan treedt terug

De Turkse minister van Financiën Berat Albayrak heeft vandaag via Instagram zijn aftreden aangekondigd, zo schrijven verschillende media, waaronder Sözcü.

Het aftreden volgt op het ontslag van de gouverneur van de Turkse Centrale Bank zaterdag en de koersval van de Turkse lira. Albayrak is de schoonzoon van President Erdoğan.

In zijn mededeling zei de Turkse minister Albayrak meer tijd aan zijn gezin te willen besteden. Bovendien waren er naar eigen zeggen gezondheidsredenen voor zijn beslissing.

“Ik heb besloten dat ik vanwege gezondheidsredenen niet verder kan als minister, een ambt dat ik bijna vijf jaar hebt bekleed.”

Albayrak is getrouwd met de dochter van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan moet Albayraks vertrek volgens verschillende internationale persbureau nog goedkeuren.

Lange tijd was er onduidelijkheid over de authenticiteit van de aankondiging. Op internet deden geruchten te ronde dat zijn Instagram gehackt was.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Berat Albayrak (@beratalbayrak) on

De Turkse minister Albayrak werd in 2018, na de overschakeling naar een presidentieel systeem in Turkije, door de Turkse president aangesteld als minister van Financiën. Daarvoor was hij minister van Energie.

Albayrak lag vanwege de slecht presterende economie en de koersval van de Turkse lira al enige tijd onder vuur. De munt heeft dit jaar ruim 30 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren.

Dit resulteerde eerder dit weekend al tot het ontslag van de gouverneur van de Turkse Centrale Bank, Murat Uysal.

Foto: Statistiek die de waarde van de Turkse lira ten opzichte van de Euro toont

De Turkse president moet het ontslag van Albayrak nog wel accepteren. Eerder dit jaar werd het aftreden van minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu niet door de president geaccepteerd.

Achter de schermen was Berat Albayrak naar verluidt in een machtsstrijd verwikkeld met minister Soylu.

Soylu, minister van Binnenlandse Zaken, had zijn ontslag aangeboden voor de vreemde aankondiging van een avondklok, waardoor veel Turken zich op het hoogtepunt van de coronacrisis naar de winkels spoedden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft nog niet op het besluit van Albayrak gereageerd.

Bron: Sözcü