De president van de Turkse centrale bank Murat Uysal is ontslagen en vervangen na de aanhoudende val van de Turkse lira.

Het ontslag van bankpresident Murat Uysal werd vandaag aangekondigd in het Turkse staatsblad, waarin een decreet verscheen van president Erdoğan.

De Turkse president benoemde de voormalige minister van Financiën Naci Ağbal tot nieuwe bankpresident. Het decreet geeft geen specifieke reden voor de vervanging.

Uysal was zestien maanden aan het bewind bij de centrale bank. Hij werd destijds benoemd nadat Erdogan ontevreden was over de hoge rentestand en verlaging eiste. Vorige week zei Erdogan nog dat Turkije in gevecht was met een “duivelse drie-eenheid van rente, wisselkoersen en inflatie”.

Murat Uysal was ongeveer zestien maanden de topman bij de centrale bank. Hij werd destijds benoemd nadat de Turkse president ontevreden was over de hoge rentestand en verlaging eiste.

Vorige week zei de Turkse president Erdoğan nog dat het land in gevecht was met een zogenaamde ‘duivelse drie-eenheid van rente, wisselkoersen en inflatie’.

Behalve de aanhoudende hoge inflatie heeft het land te maken met slinkende reserves aan buitenlandse deviezen. Financiële markten maken zich zorgen over het monetaire beleid, mede doordat de rente ongewijzigd bleef.

De Turkse lira is dit jaar al meer dan 30 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. 1 euro is op dit moment gelijk aan ongeveer 10 lira, waar het aan het begin van dit jaar nog zo’n 6,5 lira was.

Foto: 1 euro = 10,12 Turkse lira (Geraadpleegd op 7/11/2020)

Ook wordt Turkije geteisterd door hoge inflatiecijfers tussen de 11 en 12 procent, terwijl het doel van de Turkse regering 8,5 procent is.

President Recep Tayyip Erdoğan, die zich niet voor het eerst bemoeit met het monetair beleid van Turkije, heeft een vertrouweling, de voormalige minister van Financiën, Naci Ağbal, tot nieuwe bankpresident benoemd.

Hij was van 2015 tot 2018 minister van Financiën. In het decreet van de Turkse president dat is verschenen wordt geen reden gegeven voor het ontslag van Naci Ağbals voorganger.

Bron: TT