Sotheby's Hong Kong vestigde in 2019 het veilingrecord voor KAWS met zijn schilderij The KAWS Album (2017). Courtesy van Sotheby's.

Iedereen vroeg zich af wie vorige maand bij het befaamde veilinghuis Sotheby’s in Londen een zeldzaam portret van de Ottomaanse sultan Suleiman I, of Suleiman de Geweldige, had gekocht.

Maar de veiling was voor Turkije van veel groter belang omdat de autoriteiten een nieuwe aanwijzing kregen over het lot van twee vermiste geglazuurde tegels.

De tegels zouden 19 jaar geleden zijn gestolen uit een moskee in het zuiden van Turkije.

Het ministerie van Cultuur en Toerisme wist de veiling tegen te houden en ondernam juridische stappen voor de teruggave van de tegels.

EEN ZELDZAME OTTOMAANSE CUERDA SECA AARDEWERK TEGEL, TURKIJE, EERSTE HELFT 16E EEUW

Turkije was al op zoek naar de tegels, die behoorden tot de 223 die uit de Ulu-moskee in de provincie Adana waren gestolen, toen ambtenaren bij het uitkammen van de veilingcatalogus “Arts of Islamic World and India” op twee tegels stuitten die ongeveer een maand voor de veiling waren gepubliceerd.

De tegels werden omschreven als “keramische Iznik-tegels met palmetdecoraties, ongeveer daterend uit 1575, afkomstig uit Turkije”.

Deskundigen stelden het samen toen de tegels de ontbrekende stukken tegels van de Adana moskee bleken aan te vullen.

Het gat achtergelaten door gestolen tegels van de muur van de Ulu Moskee in Adana, Zuid-Turkije, 13 april 2021. (DHA FOTO)

In 2009 had de politie bij een inval in Istanbul 67 tegels teruggevonden, zeven jaar na de diefstal, en de autoriteiten hebben een verzoek ingediend bij Interpol om de andere tegels terug te vinden die vermoedelijk naar het buitenland zijn gesmokkeld.

Een van de vermiste tegels dook op bij een andere veiling in Londen door veilinghuis Christie’s, maar Turkije slaagde erin de verkoop in 2011 tegen te houden.

Britse autoriteiten

Een nauwgezet onderzoek wees uit dat de tegels dezelfde afmetingen, motieven en andere kenmerken hadden als de gestolen tegels, wat als bewijs werd gebruikt om de Britse autoriteiten ervan te overtuigen de verkoop stop te zetten.

Ankara wacht nu op een reactie van Sotheby’s op hun verzoek om de tegels terug te geven.

Turkije is erin geslaagd om 2712 naar het buitenland gesmokkelde kunstvoorwerpen terug te vinden dankzij de strenge vervolging van gestolen antiquiteiten die op veilingen en in particuliere collecties terecht zijn gekomen.

Bron: Sabah