Rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) maken zich klaar voor een zitting op 14 oktober 2014 in de Oost-Franse stad Straatsburg

Een hoge Turkse rechtbank heeft vandaag de vrijlating bevolen van de Turkse journalist en schrijver Ahmet Altan.

De hoge Turkse rechtbank draaide een eerdere veroordeling wegens steun aan terroristen terug.

De uitspraak van het Hof van Cassatie kwam een dag nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) de vrijheid van de 71-jarige had geëist in een vonnis waarin Turkije werd beschuldigd van het schenden van zijn burgerrechten.

Altan’s advocaat Figen Çalıkuşu vertelde dat de schrijver was vrijgelaten uit Silivri, een zwaarbeveiligde gevangenis net buiten Istanbul, een paar uur nadat het vonnis was bekendgemaakt.

De bekroonde romanschrijver en krantenredacteur werd gevangen gezet nadat hij politiek gevoelige artikelen en columns had geschreven die kritisch waren over president Recep Tayyip Erdogan.

Altan werd kort na een mislukte staatsgreep in juli 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan gearresteerd. Hij werd ervan beschuldigd de coupplegers te hebben gesteund en kreeg in eerste aanleg levenslang opgelegd.

De 71-jarige werd kort na de staatsgreep gearresteerd en beschuldigd van het verspreiden van onwaarheden.

Hij werd vervolgens veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens pogingen om de regering omver te werpen – een vonnis dat later door het hoogste gerechtshof van Turkije werd vernietigd.

Maar de zaak werd opnieuw onderzocht en hij werd veroordeeld tot 10 jaar en zes maanden gevangenisstraf.

“Heel blij om te horen dat het Hof van Cassatie van Turkije zojuist de vrijlating heeft bevolen van romanschrijver Ahmet Altan na meer dan 4,5 jaar gevangenisstraf”, twitterde de Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Nacho Sanchez Amor.

“Ik zal nog gelukkiger zijn als ik zie dat hij volledig van zijn vrijheid geniet en dat alle aanklachten zijn ingetrokken. Hoop dat alle andere (EVRM) uitspraken ook zullen worden toegepast.”

Charme-offensief

De uitspraak van het Hof van Cassatie komt op een moment dat Erdogan een charmeoffensief begint om de betrekkingen met de Europese Unie te herstellen en een nieuwe band op te bouwen met de Amerikaanse regering van president Joe Biden.

De EU-leiders hebben vorige week tijdens een top in Ankara gewezen op de verslechterende mensenrechtensituatie in Turkije.

Het Witte Huis van Biden heeft van de mensenrechten ook een veel groter thema in de Amerikaans-Turkse betrekkingen gemaakt dan het in de vorige regering van Donald Trump was geweest.

Turkse functionarissen beweren dat de rechtbanken onafhankelijk zijn en niet worden beïnvloed door de politiek van Erdogan.

De bekendste zaak is misschien wel die van Osman Kavala, die bijna vier jaar in voorarrest heeft gezeten zonder veroordeling en in 2019 opnieuw is gearresteerd nadat hij van alle aanklachten was vrijgesproken.

Onmiddellijk weer gearresteerd

Altan werd ook kort vrijgelaten en van alle aanklachten vrijgesproken, maar werd in 2019 vrijwel onmiddellijk weer gearresteerd.

Het arrest van het Hof van Cassatie op woensdag vernietigde zijn veroordeling in de zaak van 2019 in verband met beschuldigingen van “het helpen van een terroristische organisatie”.

Vonnis uit 2019

Het Hof van Cassatie vernietigde woensdag dat vonnis uit 2019. Een dag eerder had het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al bepaald dat er geen bewijs was tegen Altan.

Het beval Turkije om hem onmiddellijk vrij te laten en hem 16.000 euro (19.000 dollar) schadevergoeding te betalen voor het schenden van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

“Vrijheidsberoving, in het bijzonder voortgezette detentie, moet gebaseerd zijn op een redelijke verdenking”, aldus de uitspraak van het EHRM.

Bron: Turkse media