Foto: Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu

Er is een nieuw tijdperk aangebroken tussen Turkije en Egypte en wederzijdse bezoeken kunnen op de agenda komen, heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu gezegd.

In een toespraak tot verslaggevers op 13 april kondigde hij aan dat er een ontmoeting zal plaatsvinden tussen de twee landen, maar de planning is nog niet rond.

Ankara en Caïro hebben onlangs positieve boodschappen uitgewisseld over het bevorderen van de dialoog.

Turkije zei op 12 maart dat het zijn eerste diplomatieke contacten met Egypte had gehad sinds president Abdel Fattah al-Sisi in 2013 de voormalige leider van het land, Mohamed Morsi, afzette.

Heilige maand Ramadan

Çavuşoğlu sprak vorige week telefonisch met zijn Egyptische ambtgenoot en wisselde groeten uit over de naderende islamitische heilige maand Ramadan.

De relatie tussen Ankara en Caïro werd ernstig geschaad door de militaire staatsgreep van Sisi in juli 2013, toen Turkije sterk reageerde op de afzetting van Morsi met krachtige verklaringen van president Erdoğan, die op dat moment premier was.

Egypte zette de ambassadeur van Turkije het land uit en Ankara zette de betrekkingen op een lager pitje, waardoor de banden nog verder werden aangetast.

De twee landen hadden ook ruzie over een reeks andere kwesties, waaronder de oorlog in Libië, waar ze rivaliserende partijen steunden, en maritieme geschillen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

Bron: Hürriyet