Foto: Recep Tayyip Erdoğan

Een trouwe bondgenoot die zich tegen hem kant en de toekomstige Amerikaanse president Joe Biden die zegt dat Erdoğan ‘een prijs moet betalen’. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan staat van alle kanten onder druk.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is de afgelopen zestien jaar niet alleen ontastbaar in verkiezingen, hij is ook de absolute leider in zijn eigen partij. Alle leden volgen hem. Tot nu. Onlangs ging een ­medeoprichter van de AKP publiekelijk tegen hem in.

Aanleiding zijn Erdogans beloftes om justitie te hervormen. Voormalig vicepremier Bülent Arinc, ondertussen adviseur in de presidentiële raad, nam het op voor de twee vaak besproken gevangenen. “Dat Osman Kavala nog vastzit, is shockerend: hij moet vrijkomen. Net als eventueel Selahattin Demirtas”, aldus Arinc.

Bülent Arinc

Erdogan tikte Arinc op de vingers in een toespraak. ‘Er verandert niets’, zei de Turkse president. ‘Ik hoop dat ik de president snel kan ontmoeten en daarna zal ik het nodige beslissen’, reageerde Arinc fors.

Het presidentschap van Joe Biden verhoogt de druk. In ­januari zei die nog tegen The New York Times dat ‘de Verenigde Staten Erdogans ­tegenstanders moeten steunen om hem te verdrijven tijdens de verkiezingen’. ‘Hij moet een prijs betalen. Ze moeten begrijpen dat we niet met hen zullen spelen zoals we dat voordien deden.’

Ankara riskeert economische sancties van het Amerikaanse Congres voor zijn aankoop van Russische wapens. Mogelijk knopen de Verenigde Staten weer banden aan met de PKK-terroristen.

In de hoop aan boord te blijven, maakt Erdogan de ene bokkensprong na de andere. Vorige week klonk het nog dat ‘Turkije zijn toekomst alleen binnen Europa ziet’. Maar maandag riep het land weer drie Europese diplomaten op het matje.

Bron: BM