Foto: Turkse president Erdogan

De president van de Turkse natie zei afgelopen weekend dat Turkije streeft naar een nauwere samenwerking met haar bondgenoten.

“We willen sterker samenwerken met onze vrienden en bondgenoten,” zei Erdogan tegen zijn partijgenoten tijdens een online congres.

“We zien onszelf nergens anders dan in Europa. We overwegen om samen met Europa aan onze toekomst te bouwen”, voegde hij toe.

Hij stelde ook dat Ankara haar nauwe betrekkingen met Washington actief wil gebruiken om de regionale en mondiale problemen op te lossen.

Diepgewortelde banden

Erdoğan drong er bij de Europese Unie op aan om beloftes na te komen, niet te discrimineren en geen instrument van “expliciete vijandigheid” te zijn tegen Turkije. Hij zei ook dat landen zoals Rusland en Iran, waarmee Turkije diepgewortelde banden heeft, niet kunnen worden genegeerd.

“We willen onze samenwerking op wereldwijd niveau blijven verbeteren. Momenteel werken we aan oplossingen die gebaseerd zijn op territoriale integriteit en politieke eenheid, overal waar we betrokken zijn, van Syrië tot Libië,” klonk het verder.

“Wij zijn van mening dat wij met geen enkel land of instelling problemen hebben die niet door middel van politiek, diplomatie en dialoog kunnen worden opgelost,” benadrukte Erdogan.

De president zei als laatst dat Turkije deze kanalen altijd open heeft gehouden, en dat zal blijven doen.

Hurriyet

O.A.