Foto: Ahmet Büyüközdemir

Een 77-jarige Turk uit de mediterrane provincie Antalya is 28 jaar lang een vaderfiguur geweest voor een Russisch staatsburger, die hij tijdens zijn legerdienst leerde kennen in Turks-Cyprus.

Ahmet Büyüközdemir vernam dat de 12-jarige Vladislav Nelbuyin, een kind van een Russisch gezin dat in Turks-Cyprus woonde, in een koffiehuis eindigde nadat zijn vader kwam te sterven.

Büyüközdemir, die nooit is getrouwd of kinderen heeft gehad, accepteerde Nelbuyin als zijn eigen zoon en leerde hem Turks.

Nelbuyin werd moslim en nam zelfs de naam over van Büyüközdemir’s grootvader, Hüseyin. 10 jaar geleden verliet hij zijn huis en trouwde hij met een Moldavische vrouw.

Foto: Vladislav Nelbuyin en Ahmet Büyüközdemir

Na het bijwonen van het huwelijk van Nelbuyin in Chisinau, vestigde Büyüközdemir zich in Antalya. Zijn huis in Antalya schonk hij eveneens aan Nelbuyin.

Büyüközdemir reist vaak naar het buitenland om Nelbuyin en zijn kinderen te bezoeken, die hem ook elk jaar voor een maand lang komen bezoeken in het Turkse vakantieoord.

“Hij is nu mijn zoon. Hij bleek een heel slim kind te zijn. Hij leerde in korte tijd Turks en begon zich met iedereen te mengen. Ik wilde Hüseyin adopteren, maar de wetten stonden dat niet toe,” zei Büyüközdemir.

Spreken geen Turks

Hij voegde toe dat Hüseyin’s moeder inzag dat haar zoon gelukkig was waardoor Hüseyin bij hem mocht blijven wonen.

“Hüseyin werd een zoon voor mij, en ik een vader voor hem. Nu heb ik zelfs kleinkinderen. Ze spreken geen Turks, maar als ze naar Turkije komen omhelzen ze me en groeten ze me alsof ik hun grootvader bent,” aldus Büyüközdemir.

Hurriyet
O.A.