Screenshot van beelden wapencontrole door Duitse militairen op Turks schip bij Libië

Duitse militairen zijn illegaal aan boord gegaan van een commercieel Turks schip om het te doorzoeken. Naderhand bleek dat het schip voeding en verf transporteerde.

Duitse mariniers waren – onder leiding van een Griekse kapitein – volgens het Duitse leger afgelopen weekend aan boord gegaan van het Turkse schip. Alle containers werden doorzocht. Kort daarna sprak Turkije zijn veto uit waarop de controle werd gecanceld. 

Duitsland neemt sinds augustus met het fregat Hamburg deel aan de EU-missie Irini, die is opgezet om het olie- en wapenembargo van de Verenigde Naties tegen Libië te handhaven.

De Duitsers waren de hele nacht aan boord en hebben veel containers geopend. Tegen de tijd dat de militairen het vrachtschip hadden verlaten hadden ze niets verdachts gevonden, dat stelt een Duitse defensiewoordvoerder.

Standaardprocedure

Het Duitse fregat had volgens hem de standaardprocedure gevolgd door vier uur te wachten op toestemming voordat tot controle werd overgegaan.

Volgens Turkije vervoert de Rosaline A onder meer voedsel en verf en heeft het Duitse team het internationale recht geschonden door niet te wachten op Turkse toestemming.

Het incident gebeurde op ongeveer 200 kilometer ten noorden van de Libische stad Benghazi.

De regering in het westen krijgt steun van onder meer Turkije, Italië en Qatar. Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten steunen krijgsheer Khalifa Haftar in het oosten. Frankrijk lijkt zelfs een dubbele rol te spelen in dit conflict, al ontkent het dat officieel.

Bron: NM