Volgens het persagentschap France-Presse heeft de Marokkaanse overheid het besluit genomen om Gülen gelinkte scholen in Marokko te sluiten.

“Het onderzoek naar de Mohamed Al-Fatih group, een groepering gelinkt aan Fethullah Gülen, wijst erop uit dat ze onderwijs gebruikte om een ideologie te verspreiden die indruist tegen de waarden van het Marokkaanse onderwijsnetwerk en het religieus systeem,” aldus een verklaring van het Marokkaanse ministerie.

Lees ook: Gulenscholen in Texas beschuldigd van ruim $18 miljoen fraude!

Deuren sluiten

Volgens de verklaring werd de beslissing genomen na een reeks waarschuwingen van het ministerie en moeten de scholen binnen de maand hun deuren sluiten. Het ministerie verklaarde dat de studenten hun opleiding in andere scholen kunnen verderzetten. Het aantal scholen en de hoeveelheid scholieren, die door de sluiting getroffen worden, werd echter niet vermeld in de verklaring.

Lees ook: Waarom zijn westerlingen in de war over de Gulenbeweging?

FËTO

Fethullah Gülen (75) leeft sinds 1999 in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten. De prediker en zijn Hizmet-beweging, zijn de voornaamste verdachten in het onderzoek naar de staatsgreep van juli. Fetullah Gülen wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de staatsgreep. Ankara beschouwt het netwerk rond Gülen als een verboden terroristische beweging. In de Turkse pers wordt ook het acroniem FËTO (Fethullah Terroristische Organisatie) gebruikt om de organisatie te omschrijven.

Lees ook: Eurocommissaris Timmermans: Gülen speelde wel degelijk rol in staatsgreep Turkije

Directeur ontkent banden met beweging

Turkije voert bij de Verenigde Staten de druk op om Fethullah Gülen uit te leveren. In augustus bezocht een Turkse delegatie Marokko om de plaatselijke autoriteiten te overtuigen van het gevaar dat de Gulenbeweging vormt. Een directeur van de Mohamed Al-Fatih groep ontkende echter de banden tussen zijn scholen en de beweging. De directeur wees er ook op dat 90 procent van zijn leerkrachtenkorps de Marokkaanse nationaliteit heeft.

Lees ook: Gulenisten betaalden parlementslid $150.000 om negatief rapport over Turkije te schrijven

Hürriyet.