Selahattin Demirtaş, co-voorzitter van de HDP

De gevangene medevoorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP) Selahattin Demirtaş, sprak in getuigenis in een zaak tegen hem voor het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

“Ik ben niet de bestuurder, lid, woordvoerder of sympathisant van de PKK. Ik ben co-voorzitter van de HDP. Het interessantste is dat het vredesproces werd beëindigd door de huidige regering, maar ik word verantwoordelijk gehouden voor de PKK-aanvallen. De HDP heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor het bloedvergieten. Diegenen die het politieke besluit genomen hebben om het vredesproces te beëindigen, waren de president en de Turkse premier.

Factcheck: In 2012 zei Selahattin Demirtaş nog het volgende: “Jullie kunnen hier beter aan wennen. Want wij zullen nog een standbeeld plaatsen van Abdullah Ocalan (de leider van de PKK).

 

Ik heb ook geen enkele belediging gedaan. De toespraak waarover men nu spreekt, is gemaakt toen de huizen en bedrijven van de Koerdische mensen in brand werden gestoken, alleen maar omdat ze Koerdisch waren. Ik bekritiseerde de toespraken van de president en premier die gericht waren op de HDP toen dit gebeurde. Er is geen twijfel dat al mijn toespraken werden gemaakt in het kader van de vrijheid van meningsuiting en denken. De zoektocht naar rechtvaardigheid en het geloof in de wet is verzwakt. Chaos, angst en paniek is de algemene geest van de maatschappij geworden. Volgens enquêtes, is het vertrouwen in de wet slecht 2.9 %”, zei Demirtaş in zijn getuigenis.

Hurriyet