Harmony, een ketting van charterscholen in Texas -onafhankelijke scholen die overheidssubsidies en particuliere donatie ontvangen- die banden hebben met de beweging van de Turkse prediker Fethullah Gulen, wordt beschuldigd van fraude en financieel misbruik van meer dan $18 miljoen.  

Amsterdam & Partners, een advocatenkantoor die de activiteiten van de beweging onderzoekt, heeft een fraudeklacht ingediend bij de onderwijsafdeling van Texas (Texas Education Agency). Dat verklaarde het advocatenkantoor.

feto

In de klacht worden de scholenketting en een ander bedrijf die zich als onafhankelijk voordoet maar in feite gelinkt wordt aan Harmony, ervan beschuldigd een gecompliceerde zwendel te voeren. In deze zwendel zou Harmony schijnbaar het ander bedrijf contracteren voor bepaalde diensten maar eigenlijk zou er geld verduisterd worden.

Volgens de website van  de stichtende vennoot van het advocatenkantoor, Robert Amsterdam, “controleert Gulen zo’n 150 charterscholen in de V.S. met duistere bestuurspraktijken. Gulen-gerelateerde Harmony Public Schools worden beschuldigd van het misbruiken van het visumprogramma, verduisteren van publieke fondsen en discriminatie tegen bepaalde leerlingen en families” .

Choquerende verduistering

Volgens de klacht zou Harmony, dat gefinancierd wordt met jaarlijks meer dan $250 miljoen van federale en staatsbelastingen, een bedrijf genaamd Charter School Solutions (CSS) voor $44 miljoen gecontracteerd hebben om haar gebouwen en eigendommen te managen. Er wordt in de klacht beweerd dat CSS geen onafhankelijk bedrijf was maar bestuurd wordt door een Harmonywerknemer.

“Er werd een bijkomend bedrag van $18,4 miljoen betaald aan CSS voor de huur van nieuwe gebouwen”, aldus de verklaring van het advocatenkantoor, die de verduistering “choquerend” noemde.

Wijdverspreide fraude en misbruik

Amsterdam & Partners legde een formele klacht neer eind mei tegen Harmony en drong aan bij het Texas Onderwijsbureau om een volledige onderzoek te doen, wijzend op een weid verspreid patroon van fraude, discriminatie en misbruik in het Harmony netwerk. Volgens het advocatenkantoor bestuurt Harmony 7 charterschooldistricten met 46 chartercampussen en heeft banden met de “Hizmet-beweging”, geleid door Gulen die ook verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor het opzetten van een parallelle staatsstructuur in Turkije.

 

AA